Книги про сталінські репресії викреслили зі шкільної програми РФ

Росія вилучила книги, що містять критику СРСР, зі шкільної програми

Російська влада виключила деякі книги, що містять критику СРСР та репресії часів Йосипа Сталіна, із шкільної програми. Наказ Міносвіти РФ про зміни у програмі викликав обурення та критику, як пише The Moscow Times.

Усім школярам, які вивчали 10-11 класи, було рекомендовано книги, які мали значний вплив на літературний світ. Проте, цього разу кілька знаменитих творів було виключено зі списку, оскільки вони були заборонені з'являтися на публіці під час СРСР через цензуру.

Зокрема, роман «Життя і доля» Василя Гроссмана, де порівнюються сталінські табори з концтаборами нацистів, а також повість «Будинок на набережній» Юрія Трифонова, яка розповідає про життя мешканців будинку, які стали жертвами репресій, були виключені зі списку. Крім того, збірка оповідань «Колимські оповідання» Варлама Шаламова, де зображено життя ув'язнених, також була виключена.

Зі списку було виключено також роман «Омон Ра» Віктора Пєлєвіна, який висміює радянський культ космонавтів, та вірші Дмитра Пригова, які іронізують над соцреалізмом.

Згідно з іншою новиною, депутат Держдуми з оборони Андрєй Гурульов є членом комітету та він запропонував відродити поняття «ворог народу», як це було за Йосипа Сталіна. Він також пропонує ввести військово-польові трибунали і проводити суд прямо на фронті.

«Настав час вводити поняття ворог народу. Вороги є, думки немає. І це не лише ті, хто видають дебільні накази, але і ті, хто знаходиться тут, на громадянці – всі ці ждуни і решта наволоч», – заявив Гурульов.

Він вважає, що Росії потрібно повернутися до методів, які застосовувалися за часів Сталіна для боротьби з інакодумством. Гурульов навів приклад свого діда, який пройшов війну, пробув у таборах дев'ять років і був реабілітований. Депутат закликає повернутися до таких методів.

До цього Гурульов заявляв, що метою війни РФ є геноцид українців і закликав бомбити цивільну інфраструктуру України. Проте, пізніше він змінив свою позицію і закликав росіян готуватися до нових ударів з боку української армії.