Кого можуть оголосити у розшук після 16 липня: роз'яснення Міноборони

Афіша розшуку на 16 липня: міністерство оборони
Афіша розшуку на 16 липня: міністерство оборони

Відповідно до заяви заступниці міністра оборони України Катерини Черногоренко, українські чоловіки, які не оновили свої військово-облікові дані, можуть бути оголошені у розшук після 16 липня, якщо вони не з'являться в Територіальних Центрах Кадрового Підсобного Забезпечення (ТЦК) після отримання повістки.

За словами Черногоренко, якщо чоловік, який не оновив дані, проігнорує повістки протягом певного часу, його буде розшукано. Вона також наголосила, що повістки, доставлені через «Укрпошту», вважаються врученими, навіть якщо людина не підписала їх.

Варто зазначити, що оновлення військово-облікових даних не означає автоматичну мобілізацію. Про це заявив директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк.

Також стоїть зазначити, що хлопці, яким виповнилося 17 років та які ще не стали на військовий облік, можуть отримати повістки від ТЦК та штрафи. Деякі жінки також повинні стати на військовий облік та оновити свої дані в ТЦК. В разі порушення правил військового обліку під час воєнного стану, військовозобов'язаних можуть покарати штрафами.

Звернімо увагу, що якщо у особи-ухилянки накопичиться борг на суму більше 160 тис. грн, виконавець може звернутися до суду щодо стягнення на її єдине житло, якщо вона не зможе добровільно сплатити штрафи і не має достатньо коштів на рахунках або автомобілі.

Читайте також