Коли і як ЗСУ звільнять окуповані території: прогноз аналітиків

ЗСУ звільнять окуповані території: прогноз аналітиків
ЗСУ звільнять окуповані території: прогноз аналітиків

За допомогою своїх західних партнерів Україна зможе скасувати плани російського лідера Володимира Путіна та звільнити тимчасово окуповані території. Таке поліпшення станеться на кілька етапів, загальна думка висловлена аналітиками Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти нагадують, що ЗСУ вже успішно виконали кілька значних контрнаступальних операцій упродовж усієї російської агресії.

ISW оцінює ситуацію зараз як складне завдання як для російських, так і для українських збройних сил. Однак аналітики вважають, що менші масштабні контрнаступи дають Україні можливість досягти важливих цілей без ризику проведення більш масштабних контрнаступів.

«Менші контрнаступи, ймовірно, дадуть Україні швидше підірвати можливість Росії у веденні воєнних дій та зменшити тиск на українські збройні сили по всій передовій лінії», - зазначають фахівці.

За рахунок оборонної допомоги від Заходу, Сили оборони України зможуть отримати необхідне обладнання та озброєння для проведення масштабних операцій з визволення тимчасово окупованих територій.

Аналітики вказують, що такі операції не обов'язково мають бути окремими і широкомасштабними. Вони можуть складатися з серії складних контрнаступних дій, що відбуватимуться у 2024 та 2025 роках.

ISW також прогнозує, що українські сили не зможуть здійснити широкомасштабну контрнаступальну операцію до 2025 року.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що контрнаступ розпочнеться, коли Сили оборони отримають необхідну допомогу. Сенатор Ліндсі Грем з Республіканської партії також зазначив, що завдяки допомозі США, ЗСУ зможуть відновити військовий рух на полі бою цього літа і перейти у наступ.

Читайте також