Колишній секретар РНБО Данилюк разом з російським бізнесменом розробляє гіперзвукові дрони – ЗМІ

Колишній міністр фінансів і секретар РНБО Олександр Данилюк та російський бізнесмен Михайло Кокоріч опинились серед розробників надзвукової зброї.

Данилюк і Кокоріч працюють над ним у рамках своєї швейцарської аерокосмічної компанії Destinus. Розробляють гіперзвукові ударні безпілотники, пише BBC.

Олександр Данилюк був радником голови уряду за часів Віктора Ющенка, у Віктора Януковича став радником президента і очолював координаційний центр з економічних реформ.

За часів Петра Порошенка був представником президента у Кабміні та заступником керівника президентської адміністрації.

Був міністром фінансів з квітня 2016 до червня 2018 року. Займався націоналізацією "Приватбанку". Після звільнення звинувачував владу у корупції й круговій поруці.

Данилюк повернувся у команду президента Володимира Зеленського. Спочатку був одним з його радників під час виборчої компанії, а після перемоги отримав посаду секретаря Ради безпеки і оборони. Але обіймав її кілька місяців, наприкінці вересня 2019 року Зеленський звільнив його. Сказав, що Данилюк мав нереалізовані амбіції прем'єр-міністра, влаштовував суперечки у владній команді і врешті сам написав заяву на відставку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Урядовець деякий час очолював наглядову раду Національного депозитарію і намагався стати керівником Бюро економічної безпеки. У липні 2022 року Данилюк одружився з дизайнеркою Лілією Літковською.

На французькому авіасалоні Ле-Бурже він казав, що торік відслужив в ЗСУ і демобілізувався "після травми в армії". Тепер хоче допомогти "обороноздатності України".

"В мене було декілька варіантів. І зокрема один знайти партнера, що дозволяло б нам разом постачати в Україну те, що їй необхідно", сказав він.

Його партнером виявився російський бізнесмен Михайло Кокоріч.

Він з початку 2000-х займався бізнесом у Росії. 2017-го його мережа магазинів техніки збанкрутувала, але ще за п'ять років до того Кокоріч продав компанію і виїхав з РФ. Казав, що виїхав після розгрому мітингів російської опозиції на Болотній площі в Москві. Зараз він виступає проти російської агресії.

Кокоріч ще у РФ заснував Dauria Aerospace першу російську приватну космічну компанію. Вона співпрацювала з Роскосмосом і займалась мікросупутниками.

Після переїзду до США він заснував Momentus Space. Співзасновником став перший заступник голови Сбербанка Росії Лев Хасіс. Компанія мала займатись космічною логістикою, створити спеціальний "буксир" і надавати його для транспортування вантажів на навколоземні орбіти.

Але 2021 року влада США не видала фірмі росіянина дозволу на таку діяльність. Вказала на потенційні "проблеми національної безпеки". Американська комісія з цінних паперів оштрафувала Кокоріча на $7 млн за "введення в оману інвесторів" щодо розробок його фірми Momentus.

Кокоріч переїхав до Швейцарії, де відкрив Destinus стартап з розробки гіперзвукових літаків і безпілотників.

На Ле-Бурже Кокоріч і Данилюк продемонстрували декілька прототипів гіперзвукових БПЛА. Данилюк тоді сказав, що новітні розробки гіперзвукових дронів "вже допомагають Україні".

"Опрацьовуємо деякі продукти, які вже зараз є в Україні, які використовують ЗСУ для того, щоб захистити Україну, зробити Європу сильнішою та принести мир на нашу землю якомога скоріше", сказав він.

Данилюк обіцяє військовий аналог цивільного гіперзвукового безпілотника.

Він переконує, що робота компанії російського бізнесмена "спрямована на допомогу Україні".

"Розробляємо важливі продукти для нашої армії. Це для мене ключове. І тут не має значення паспорт", казав Данилюк.

Україна може створити десятки тисяч нових дронів, але якщо не буде навчених інструкторів то ця техніка не зможе працювати на фронті.

З початку повномасштабного вторгнення в Україні було створено 10 нових навчальних центрів. На думку росіян, головними та найефективнішими з яких є Dronarium (Руслан Беляєв), "Крук" (Віктор Таран) та Боривітер (Ігор Федірко).

Загалом навчальні центри підготували 7 тис. військових операторів БПЛА.