«Комета століття» та два зорепади: які космічні явища побачать українці у жовтні

Космічна комета у небі
Космічна комета у небі

У жовтні українці зможуть спостерігати за двома яскравими зорепадами - "Драконіди" та "Оріоніди", а також побачити унікальну комету. Про це повідомляє The Sun.

"Драконіди"

З 5 по 11 жовтня відбудеться активність метеорного потоку "Драконіди", яке спостерігати можна буде 6 жовтня. Втім, цього року метеорний потік може бути менш активним через повні Місяця. Тим не менш, якщо погода буде сприятливою, метеори будуть видимі з території Європи.

"Оріоніди"

З 21 по 23 жовтня на небі України можна буде спостерігати активність метеоритного потоку "Оріоніди", пік якої припадає на ніч з 20 на 21 жовтня. Метеори спостерігати найкраще в темряві, далеко від штучного світла. Активність потоку може бути знижена через світло від Місяця, проте є можливість все ж побачити метеори.

"Комета століття"

У жовтні українці матимуть нагоду побачити комету C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS), яка пролетить поблизу Землі. Ця комета буде однією з найяскравіших у сучасній історії спостережень і може бути видимою навіть неозброєним оком. Комету найкраще буде бачити наприкінці жовтня за умови ясного неба і мінімальної світлової засвітки.

Нагадаємо, що недавно небезпечний астероїд пронісся повз Землю, а від кінця вересня по листопад до нас наблизиться інший астероїд.

Також 4 вересня у Філіппінах був спостережений яскравий спалах астероїда, який згорів у небі.

Читайте також