Конференція ООН зі зміни клімату: Україна покаже масштаб екологічних наслідків від війни та плани зеленого відновлення

З 30 листопада по 12 грудня 2023 року у Дубаї відбудеться 28-ма Конференція Організації Обʼєднаних Націй зі зміни клімату – COP28. Україна вперше в історії представить свій павільйон на цій конференції. Головна мета павільйону - показати, які екологічні пошкодження від війни страждає Україна і запропонувати способи запобігання такому екологічному катастрофі, як екоцид, які є актуальними для всієї планети. Цю інформацію розмістили на сайті Уряду.

Експозиція українського павільйону буде поділена на три блоки. Перший блок називається "Каховка" і розповідає про одну з найбільших техногенних катастроф в історії людства - підрив греблі Каховської ГЕС. Другий блок, під назвою "Наслідки", демонструє наслідки війни, які щодня завдають страшної шкоди. Третій блок, "Відновлення", показує, як українці попри травми, намагаються якнайшвидше відновлювати зруйноване.

Матеріали та експонати для павільйону збирали з усієї України, щоб показати, як війна ускладнює вирішення проблем, пов'язаних із зміною клімату.

Основна інсталяція павільйону, під назвою "Дах", присвячена трагедії втрати дому через затоплення. Ця інсталяція ілюструє тисячі зруйнованих українських будинків. Для створення цієї інсталяції організатори доставили черепицю з Херсонської області, яка стала свідком наслідків підриву греблі Каховської ГЕС.

  • Цілі України на COP28 - адвокація Довкіллявої декларації та продовження міжнародного діалогу щодо анонсованої Президентом України на COP27 Глобальної платформи оцінювання збитків, завданих війною. Попри війну Україна продовжує розбудовувати свою кліматичну архітектуру та виконує свої кліматичні зобов'язання. На COP28 планується залучити ще більше партнерів для зеленого майбутнього України та всього світу - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Одним із ключових повідомлень павільйону є те, що незважаючи на війну, Україна продовжує будувати своє майбутнє. Серед пріоритетних програм є "Відбудова чистого та захищеного середовища", "Енергетична незалежність" та "Зелений курс".

Україна також представить проект зеленої енергетики, який уже реалізований, і був презентований на попередній конференції в 2022 році. Одним із результатів цього проекту є Тилігульська вітрова електростанція компанії ДТЕК, яка є першою в світі вітроелектростанцією, побудованою під час війни. Крім цього, на конференції буде запущена Глобальна платформа оцінювання збитків, яка була анонсована Президентом України на COP27.

Серед промовців Президент ДТЕК - Максим Тімченко, який зауважив, що, незважаючи на виклики війни, в Україні продовжується рух до зеленого переходу. Згадавши про Тилігульську вітрову електростанцію, яка вже введена в експлуатацію, він зазначив, що ДТЕК має намір збільшити її розмір у чотири рази. Він підкреслив, що якщо Україна може реалізувати такий проект в умовах війни, то можливості для досягнень світу необмежені.

Загалом, український павільйон на COP28 має за мету привернути увагу світової спільноти до проблем екологічного кризи, які виникають унаслідок війни, і продемонструвати, що незважаючи на ці виклики, Україна впевнено рухається вперед у реалізації зелених ініціатив.