Конфіскація у керівників МСЕК незаконно нажитого: НАЗК дало роз’яснення

Конфіскація майна керівників МСЕК
Конфіскація майна керівників МСЕК

Національне агентство з питань запобігання корупції уточнило, що керівників медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) можна покарати лише за недостовірне декларування. Згідно з поясненням НАЗК, керівники МСЕК стали декларантами з 2023 року і раніше не могли бути притягнуті до відповідальності.

Проте, щодо посадовців МСЕК та інших декларантів, НАЗК має повноваження ініціювати питання про їх притягнення до відповідальності за недостовірне декларування та інші порушення антикорупційного законодавства.

Агентство також зазначило, що в межах своїх повноважень НАЗК не може складати документи для конфіскації коштів або активів у керівників МСЕК. Проте, існують інші органи та процедури для цього.

З метою притягнення посадовців МСЕК до відповідальності за незаконне збагачення або конфіскацію активів, потрібно внести зміни до Кримінального та Цивільного процесуального кодексів України. НАЗК вже почало готувати проект змін до цих кодексів на виконання рішення РНБО.

Нагадаємо, що керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина, начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу було прийнято на незаконному збагаченні. Під час обшуків в їхніх місцях знайшли майже $6 млн готівки.

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі. Вона була взята під варту на 60 діб з можливістю внесення застави в розмірі понад 500 млн грн.

Міністерство охорони здоровʼя перевірило та скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК.

Читайте також