Корейське «штучне сонце» встановлює нові рекорди в гонитві за енергетичним «Святим Граалем»

Вчені в Кореї розширили можливості їхньої плазми, за допомогою модернізації ключового компонента, дозволяючи підтримувати вищу температуру, ніж будь-коли раніше. Це є дуже важливим для міжнародного проекту з термоядерного синтезу, який планується запустити в наступному році, повідомляє Recharge news.

Під час випробувань, KSTAR (Корейський надпровідний токамак передових досліджень) зміг утримувати плазму при температурі 100 мільйонів градусів Цельсія протягом 48 секунд, що в 7 разів перевищує температуру ядра Сонця.

У грудні-лютому KSTAR досяг режиму великого утримання плазми, називається "H-режим", його стійкість була підтримана протягом 102 секунд. Це є рекорд для KSTAR, який раніше був 30 секунд.

Термоядерний синтез - це процес, який генерує енергію злиттям легких ядер, таких як водень, і його використання може забезпечити безвуглецеву електроенергію. Розробка технології, яка може утримувати високотемпературну плазму тривалий час, є важливим етапом в розвитку термоядерного синтезу.

Успіх KSTAR полягає в успішній модернізації його диверторів, що відводять тепло і попіл, які утворюються під час реакцій синтезу. Використання вольфрамових диверторів надає значні переваги і може бути цінним для проекту ITER, який розробляється у Франції і має на меті досягти комерційного термоядерного синтезу.

Навіть після досягнення успіху, команда KSTAR продовжить роботу над основними технологіями, необхідними для роботи ITER і майбутніх термоядерних реакторів DEMO.