Корупція в системі ВЛК: скільки проваджень було відкрито цього року

Закритість грошей в надлегких руках
Закритість грошей в надлегких руках

СБУ відкрила 14 кримінальних проваджень стосовно протиправних дій співробітників ВЛК

Служба безпеки України (СБУ) з початку 2024 року розпочала 14 кримінальних проваджень проти співробітників військово-лікарських комісій (ВЛК) через їх незаконні дії. Про це повідомили у командуванні Медичних сил ЗСУ після зустрічі з керівниками підрозділів ВЛК, спільно проведеної з СБУ з метою запобігання корупційним проявам.

За даними СБУ, у ході розслідування проваджень цього року проти 31 особи було пред'явлено звинувачення у вчиненні корупційних злочинів.

У двох випадках слідчими виявлено протиправну діяльність співробітників ВЛК, які діяли у складі організованих злочинних груп.

Зазвичай корупційні злочини, вчинені представниками військо-лікарських комісій, класифікуються за численними статтями Кримінального кодексу України, включаючи статті, пов'язані із хабарництвом, вимаганням неправомірних вигод, зловживанням службовим становищем та іншими.

У командуванні Медичних сил ЗСУ заявили, що будь-які прояви корупції є неприпустимими і завдають шкоди інтересам держави, зокрема, її обороноздатності.

Виявлено незаконне збагачення керівниці МСЕК Хмельницької області

У минулому тижні було виявлено незаконне збагачення керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяни Крупи та її сина – начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупи. Під час обшуків у їхньому місці проживання було виявлено майже 6 млн доларів у готівці.

Очільник Хмельницької обласної військово-адміністративної групи Сергій Тюрін прокоментував цю ситуацію, зауваживши, що розміри злочину вражають своїм цинізмом.

7 жовтня Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід для Тетяни Крупи, яку було затримано за незаконне збагачення. Вона повинна залишатися під вартою до 3 грудня з можливістю сплати застави в розмірі понад 500 млн грн.

Крім того, партія «Слуга народу» розпочала процедуру імперативного мандата щодо Тетяни Крупи, яка очолює Хмельницький обласний центр медико-соціальної експертизи.

Читайте також