Корупційні схеми в «Укрзалізниці». НАБУ повідомило деталі у своєму звіті

Схеми корупції в «Укрзалізниці». Деталі в звіті НАБУ
Схеми корупції в «Укрзалізниці». Деталі в звіті НАБУ

Упродовж першого півріччя 2024 року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура розкрили кілька корупційних схем і затримали близько 350 млн грн у підозрюваних осіб. Про це повідомляється в звіті НАБУ за перше півріччя 2024 року. Документ доступний на сайті відомства.

У цей період у справах НАБУ та САП стосовно корупції в "Укрзалізниці" було арештовано 262 млн грн, $1,3 млн, 754 тис. євро, а також багато рухомого і нерухомого майна, на рахунках підозрюваних і контрольованих ними компаній.

За даними правоохоронних органів, було розкрито дві організовані групи, які зловживали під час закупівлі кабельно-провідникової продукції, спричинивши збитки в розмірі 117 млн грн "Укрзалізниці". Керівник першої групи склав схему постачання продукції за завищеними цінами, а друга група, до якої входили службовці "Укрзалізниці", забезпечувала перемогу в тендерах підприємств, що належали підприємцю. Ще одна злочинна група зберегла понад 94,8 млн грн під час війни.

Лідер цієї групи за допомогою працівників "Укрзалізниці" став постачальником силових трансформаторів для компанії, що обрала "потрібну" компанію. Ця компанія штучно збільшила ціну на трансформатори, які продали "Укрзалізниці" майже вдвічі дорожче. Семеро осіб стали підозрюваними у цьому злочині.

Нагадаємо, керівник "Укрзалізниці" Євген Лященко заявив, що компанія очікує збитки до кінця року, хоча зараз вона отримує прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. Він також запропонував ще раз підвищити тарифи на вантажні перевезення, які вже за війни зростали на рекордні 70%.

Раніше колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян закликав уряд звільнити керівництво "Укрзалізниці", оскільки вважав його діяльність неефективною.

Читайте також