Кремль вливає мільйони доларів в дестабілізацію Молдови

Кремль хоче дестабілізувати Молдову
Кремль хоче дестабілізувати Молдову

У правоохоронних органах Молдови було повідомлено, що Росія вкладає мільйони доларів для дестабілізації ситуації в країні. За даними прокуратури, тільки у вересні Москва спрямувала 15 млн дол. на підкуп виборців. Дані про це надано журналістам видання FREEДOM.

"Не дивлячись на те, що кількість прихильників Росії знижується, але вона знижується не так швидко, як мала би бути, враховуючи те, що відбувається зараз. Саме через те, що Росія витрачає такі величезні ресурси на пропаганду, то звісно ці процеси відбуваються неприродним шляхом. Вплив на вибори теж відбувається неприродним шляхом, тому що для Молдови безпрецедентні гроші витрачаються. 15 млн дол. Росія витратила тільки за вересень місяць і тільки на одну зі своїх п’ятих колон у Молдові. А таких у нас, на жаль, кілька", - розповів політолог, головний редактор медіаресурсу AVA-TV (Молдова) Андрій Андрієвський.

Журналісти знайшли докази про існування проросійської мережі, пов’язаної з молдавським олігархом і політиком Іланом Шором. Зацікавленим сторонам вдалося встановити, що учасники схеми отримують гроші через афілійований з російським Міноборони "Промсвязьбанк". Ці кошти використовуються для вербування учасників проросійських мітингів та пропаганди проти євроінтеграції.

"У них іде упор на масовість, диверсифікацію кампанії. На створення штучної картинки, що всі проти, всі критикують. Це створення ефекту масовості, ефекту масового психологічного сприйняття, створити відчуття, що всі проти: і ті, і ці", - заявив керівник аналітичного центру WatchDog.md Валеріу Пашу.

Експерти вважають, що для Росії референдум про євроінтеграцію є важливішим за президентські вибори. По-перше, Росія не вдалося знайти кандидата, який міг би скласти конкуренцію Маї Санду. По-друге, результати референдуму будуть мати значний вплив на майбутні парламентські вибори, а Молдова є парламентською республікою.

"Це дуже важливо на порозі парламентських виборів у 2025 році, коли створюватиметься нова більшість у парламенті, новий уряд. Чи буде цей коаліційний уряд європейським і продовжить Молдова переговори про вступ до Європейського Союзу, реформи тощо", - заявив молдавський історик і постійний представник Молдови при ООН (2006-2008) Олексій Тулбуре.

У березні 2022 року Молдова також подала заявку на вступ до ЄС. В червні того ж року Європейський парламент підтримав надання статусу кандидата на вступ до Євросоюзу країні. Процес переговорів триватиме менше, ніж зазвичай, заявили в Брюсселі.

Читайте також