Хто з чоловіків може виїхати з України під час воєнного стану?

В Україні триває друга хвиля мобілізації. Крім того, в нашій країні введено воєнний стан. Тому діє обмеження на виїзд за кордон чоловіків призивного віку.

 

Раніше активісти в Україні створили петицію щодо скасування заборону виїзду з країни чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадження пріоритету призову під час мобілізації добровольців.

 

Президент України Володимир Зеленський уже офіційно відповів на неї.

 

Він підкреслив, що українці дійсно, згідно з Конституцією України, можуть вільно залишати межі країни. Але зараз у державі запроваджений воєнний стан, який і є винятком з закону. 

 

Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану, — зазначив президент.

 

Водночас Зеленський звернув увагу на питання пріоритету призову добровольців і дав вказівки уряду опрацювати пропозиції, які є в петиції.

 

Ми уже не одноразово стикалися з казусами, коли чоловіки намагалися незаконно покинути територію України: хто в перуці та з паспортом дружини, хто —  в бебі-боксі чи за допомогою хабаря. 

 

Хто з чоловіків може виїхати з України під час війни

 

Кабмін розглянув питання про виїзд українських чоловіків за кордон на обмежений строк і таки дозволив низці військовозобов’язаних залишати Україну.

 

У постанові уряду від 20 травня, що оприлюднена на Урядовому порталі, міститься вичерпний перелік тих, хто може виїхати за кордон. Це: 

  • водії, які перевозять медичний вантаж, гумдопомогу чи вантаж на потреби ЗСУ. 
  • далекобійники на фурах, які мають ліцензії на міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;
  • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці;
  • спортсмени, тренери, спортивні судді та інші профільні фахівці, які беруть участь у міжнародних змаганнях, готуються до них або забезпечують їхнє проведення. 

 

При цьому, водії, які вказують метою перетину кордону перевезення гуманітарного вантажу, мають чітко обґрунтувати: який це вантаж, для кого він буде доставлений, яка потрібна для цього кількість машин. 

 

Місцеві військові адміністрації мають право скасувати право на виїзд за кордон, якщо особа вчасно не повернулася чи не привезла декларований у зверненні вантаж. 

 

Терміни перебування за кордоном для військовозобов’язаних такі: для водіїв та спортсменів – 30 днів, для далекобійників – 45 днів, для залізничників – 6 місяців.

 

До цього законом була передбачена категорія чоловіків, які можуть виїжджати з України. Це:

  • Особи, які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
  • Особи, які мають висновок військово-лікарняної комісії про непридатність;
  • У кого на утриманні перебувають троє або більше дітей віком до 18 років;
  • Хто самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років;
  • Особи, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка має інвалідність І чи ІІ груп, до досягнення нею 2-3 років;
  • Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
  • Особи, які зайняті постійним доглядом за особами, які його потребують, якщо відсутні інші особи, що можуть виконувати ці функції догляду;
  • Ті, чиї близькі родичі (батьки, діти, рідні сестри чи брати, чоловік чи дружина, дід чи баба) пропали безвісти або загинули під час АТО;
  • Особи, які мають І чи ІІ групу інвалідності за наявності відповідного документу (посвідчення чи довідка МСЕК), чи пенсійного посвідчення, або посвідчення про призначення соціальної допомоги;
  • За кордон можуть виїхати чоловіки, які їдуть з двома дітьми та вагітною дружиною, вагітність якої повинна бути підтверджена довідкою і строк має бути від 35 тижнів.