Кулеба озвучив ключові проблеми щодо поставок боєприпасів Україні

Кулеба: Україні потрібні стабільні поставки боєприпасів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на Мюнхенській конференції з безпеки заявив про дві головні проблеми, які стосуються поставок боєприпасів Україні.

Перша проблема полягає в тому, що поставки від партнерів не є стабільними і не забезпечують українським захисникам необхідних боєприпасів для боротьби з російськими окупантами.

«Ситуація дуже погана сьогодні, це не моя політична оцінка, це меседж, який ми всі отримуємо з фронту - погана ситуація, потрібні боєприпаси», - заявив Кулеба.

Друга проблема полягає у тому, що поставлені боєприпаси не завжди підходять до установок українських військових. Не можна використовувати один і той самий боєприпас на всіх гарматах 155 калібру.

«Всі ці гаубиці та гармати калібру 155 мм було створено для конкретних типів снарядів цього калібру, які були виготовлені в конкретній країні. Політики ставлять галочку, отримують належне за здійснення цієї поставки, а на місцях виникає величезна технічна проблема», - підсумував Кулеба.

Україна шукає можливості отримати боєприпаси з різних держав, включаючи Чехію та США.

Президент Чехії Петр Павел заявив про можливість постачання Україні 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм. Також президент США Джо Байден готовий надіслати мільйони артилерійських снарядів в Україну.

Проте потреби України у боєприпасах перевищують виробничі можливості країн, які готові надавати допомогу.

Для того, щоб Європейський Союз зміг надіслати більше боєприпасів Україні, необхідно розпочати переговори з третіми державами, які мають контракти на поставку снарядів в Європі.