Курс долара в Україні: економісти оцінили, чому дешевшає гривня

Долар та гривня між графіками
Долар та гривня між графіками

Нещодавнє послаблення офіційного курсу гривні

Останнє послаблення офіційного курсу гривні, яке розпочалося 20 травня, не було зумовлене збільшенням попиту на іноземну валюту. Замість цього, це рішення було прийняте Національним банком України у зв'язку з необхідністю контрольованої девальвації національної валюти.

Економісти та аналітики, коментуючи цю ситуацію для РБК-Україна, зазначили, що попит на валютному ринку знизився протягом останнього тижня, скорочившись з 24 мільйонів до 21,2 мільйонів доларів. Отже, причиною послаблення гривні стали не клієнтські операції, а інші фактори, можливо пов'язані з фінансуванням військових потреб через дії регулятора.

Наголошується, що рішення Національного банку України про послаблення курсу гривні не було випадковим, а було зумовлене врахуванням широкого макроекономічного контексту. Серед можливих причин аналітики вказують на дефіцит бюджетних коштів для оборонних потреб, який, за словами голови Міністерства фінансів Сергія Марченка, становить 5 мільярдів доларів, а також на відсутність угод з Міжнародним валютним фондом щодо фінансування у 2025 році.

Крім того, в цьому рішенні НБУ могли задіяти рекомендації міжнародних партнерів після нещодавніх зустрічей з українськими чиновниками.

Тиск на курс гривні через погіршення торговельного балансу

Тривале погіршення торговельного балансу, яке викликане зменшенням експорту та зростанням імпорту енергоресурсів у зв'язку з війною, також впливає на курс національної валюти. У такій ситуації Національний банк змушений поступово послаблювати гривню в межах, що контролюються.

Раніше аналітики вже прогнозували, яка буде ціна долара у червні.

Читайте також