Курська операція вплинула на бажання РФ обмінюватись полоненими – ISW

Дії курської операції і сліди распорядження Російської Федерації щодо полонених
Дії курської операції і сліди распорядження Російської Федерації щодо полонених

Україна змушує Росію до частіших обмінів полоненими

За даними Інституту вивчення війни, контроль Збройних сил України над частиною Курської області змусив Росію здійснювати все більше обмінів військовополоненими з Україною.

Згідно з звітом, нещодавно відбувся четвертий обмін полоненими за форматом "один на один" у Курській області, починаючи з 6 серпня 2024 року.

Аналітики Інституту вивчення війни підкреслюють, що частота обмінів військовополоненими між Україною та Росією значно зросла після отримання Україною контролю над частиною Курської області.

Загалом, під час трьох попередніх обмінів сторони обмінили 267 військовополонених. З 1 січня до 6 серпня 2024 року Росія та Україна здійснили лише три обміни.

У звіті Інституту вивчення війни йдеться: "ISW продовжує вважати, що українське вторгнення в Курську область, ймовірно, все більше спонукає Росію до участі в обмінах полоненими".

Вчора президент України офіційно повідомив про обмін 95 українських військовополонених.

Зауважимо, що 18 жовтня додому повернулося 95 українських військовополонених. "Особливість цього обміну полягає у тому, що додому повернулися багато українців, які отримали вироки судової системи Росії та були засуджені: 28 – до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора", – повідомили у Координаційному штабі.

У числі повернених воїнів є також 34 бійці "Азову". "У часи важких боїв такі новини піднімають бойовий дух 12-ї бригади Азову. Ще 34 військовослужбовці повернулись до України з російського полону. Ці воїни 86 днів обороняли Маріуполь, залишаючи територію Азовсталі та проводячи в російському полоні два з половиною роки. Завдяки ним Україна витримала перший удар навесні 2022 року", – йдеться у повідомленні.

Читайте також