Ляшко назвав дату ліквідації МСЕК в Україні: що зміниться

Ляшко називає дату ліквідації МСЕК
Ляшко називає дату ліквідації МСЕК

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що МСЕК (медико-соціальні експертні комісії) будуть ліквідовані.

Цю інформацію він оголосив під час брифінгу. За його словами, з 1 січня 2025 року планується повна ліквідація МСЕК в Україні. Замість медико-соціальної експертизи вони перейдуть на оцінку функціонування людини та виявлення її потреб.

"Медики, які провели певне лікування та реабілітацію, оцінюють потреби людей з працездатності. Надалі через міжнародну класифікацію функціонування, яка вже стала національним класифікатором, підключаються й інші сторони", - розповів Ляшко.

Відповідно до Ляшка, Міністерство соціальної політики аналізує втрату людиною функцій, компенсаторні механізми, що їм можуть запропонувати, а також доступні послуги. Потім Міністерство економіки досліджує випадки, коли людина, після втрати функціональності, не може повернутися до своєї попередньої роботи.

"Міністерство освіти також має бути залучене, якщо людині потрібне перенавчання через втрату певних функцій організму. Це дозволить нам на фінальному етапі пропонувати механізми, які допоможуть повернути людей до суспільства", - додав Ляшко.

Міністр також відзначив, що "до кінця цього тижня буде видане розпорядження Кабінету міністрів України, яке ліквідує центральну МСЕК".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав Указ №732/2024, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів.

Читайте також