Латвія передасть Україні засоби ППО малої дальності

Уряд Латвії готовий надати Україні засоби ППО малої дальності

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що Латвія планує допомогти Україні у підвищенні ефективності системи протиповітряної оборони. Зокрема, Латвія готова надати Україні засоби ППО малої дальності. Міністр наголосив, що інші країни також допомагають Україні у цьому напрямку, і засоби ППО можуть бути різного типу та діапазону.

Є країни, які допомагають Україні системами Patriot, є країни, які не мають цих систем, але водночас мова йде не лише про них. Якщо ми говоримо про протиповітряну оборону, говоримо про досить широкий спектр різних систем. Тому Латвія також готова надати засоби ППО малої дальності - сказав Спрудс.

Про конкретні засоби ППО, які може передати Латвія, міністр не зазначив.

Проблеми української протиповітряної оборони

Згідно з доповіддю американського Інституту вивчення війни, протиповітряна оборона України є обмеженою та деградованою. Це дозволяє російським літакам діяти без загрози на певних критичних ділянках фронту. Зокрема, російські літаки Су-25 і Су-34 здійснюють удари по українських позиціях в районі Часового Яру Донецької області. Це демонструє недостатню ефективність української протиповітряної оборони.

Здатність російської авіації діяти на великій відстані від передових ліній фронту без значних втрат свідчить про слабкість української протиповітряної оборони в цьому районі.

Країни НАТО нададуть Україні більше засобів ППО

НАТО візьме на себе зобов'язання поставити Україні більше систем протиповітряної оборони. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Країни-члени НАТО домовились підсилити воєнну підтримку Україні, зокрема, надати більше засобів ППО.

Євросоюз розглядає можливість купівлі систем Patriot

Європейський Союз розглядає можливість викупу систем протиповітряної оборони Patriot у країн, які володіють цими системами, але не бажають передавати їх Україні. Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. За його словами, багато країн мають запаси систем Patriot.