Ліміти світла з 24 червня встановлюватимуть по-новому: що зміниться

Ліміти світла з 24 червня встановлюватимуть по-новому: що зміниться

Електроенергію на критичну інфраструктуру відніматимуть з доступної для населення

З 24 червня з доступної електроенергії буде відніматися обсяг електрики, який йде на критичну інфраструктуру, а до областей будуть доводитися нові ліміти для населення. Про це в етері Київ24 розповів радник прем'єр-міністра України з питань енергетики Юрій Бойко.

Це додало системі 1000 МВт. Це дуже суттєва цифра, яка допомогла на вихідні уникнути обмежень. Проте вчора ввечері Укренерго впродовж однієї години залучали аварійну допомогу від сусідів, щоб виконати обіцянку і не застосовувати графіки обмежень, щоб не в значному обсязі, але такі графіки запровадити", - зазначив Бойко.

Радник прем'єр-міністра України з питань енергетики наголосив, що тривалість відключень вирівняється, адже планують віднімати обсяг електрики в критичної інфраструктури. "Ми з доступної електроенергії по країні будемо віднімати обсяг електрики, яка йде на критичну інфраструктуру. Умовно кажучи, тепер буде не 80% на кожну область, а, наприклад, 70%, але вони будуть доведені до споживачів. Таким чином тривалість відключення має вирівнятися", - пояснив Бойко.

Приватний сектор буде безпечним з точки зору енергопостачання, пояснив Бойко. "Тут не буде ніяких відключень. Можуть бути обмеження або дисбаланси (наприклад, з літаками, які приземляються в аеропорт) в представництвах і компаніях на рівні організації. Через це було завезено близько 30 гігават-год керуючими компаніями на період гострої енергетичної кризи. Гроші на це приходили з резервного фонду державного бюджету", - зазначив він.

Знищені 73% теплових електростанцій

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що станом на 7 червня, внаслідок російських атак, було зруйновано або пошкоджено 73% теплових електростанцій (ТЕС).

Зруйновано 42 енергоблоки. 27% великих ТЕС залишаються в робочому стані та 20 гідроенергетичних блоків наразі не працюють.

Прем'єр-міністр додав, що уряд працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

Раніше Кабінет міністрів України дав завдання органам державної влади щодо зменшення споживання електроенергії. Шмигаль зазначив, що уряд рекомендує правоохоронним органам, органам судової влади, іншим держорганам зробити аналогічні кроки. Місцевій владі - обмежити вуличне освітлення.

Читайте також: