МАГАТЕ повідомило, чи має повний доступ до всіх об’єктів ЗАЕС

Логотип МАГАТЕ на фоні зображення ЗАЕС
Логотип МАГАТЕ на фоні зображення ЗАЕС

Команда МАГАТЕ здійснила перевірку електричних і контрольно-вимірювальних приміщень реакторного блоку №4 на Запорізькій атомній електростанції. Однак вони знову не мали доступу до західної частини турбінних залів. Про це повідомили представники МАГАТЕ.

Команда МАГАТЕ отримала доступ до транспортного цеху, що знаходиться за чотири кілометри від станції. Раніше була інформація про атаку безпілотника там 7 вересня.

Інспектори МАГАТЕ помітили пошкодження даху та легкі пошкодження двох вантажівок, але не виявили жодних пошкоджень, пов'язаних з ядерною безпекою.

«Також команда МАГАТЕ провела обхід електричних і контрольно-вимірювальних приміщень реакторного блоку №4, а також турбінних залів блоків 1 і 2. Водночас доступ до західної частини турбінних залів знову не був наданий», - зазначено в повідомленні.

Крім того, представники МАГАТЕ обговорили з окупантами, які контролюють ЗАЕС, новий аварійний план, який має набути чинності до кінця вересня, а також заплановані аварійні навчання наступного тижня.

«Ситуація з ядерною безпекою та безпекою в Україні залишається нестабільною через війну з Росією, при цьому співробітники МАГАТЕ продовжують чути звуки військових дій поблизу деяких об'єктів», - повідомили із МАГАТЕ.

Групи МАГАТЕ на інших атомних електростанціях України також повідомили, що незважаючи на повітряні нальоти РФ, ядерна безпека підтримується.

ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року

З 4 березня 2022 року ЗАЕС перебуває в окупації. Протягом цього часу росіяни порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінаючи територію станції та не дозволяючи кваліфікованому персоналу працювати, а також перериваючи живлення АЕС від енергосистеми України.

З вересня 2022 року на станції постійно знаходиться місія МАГАТЕ, але росіяни не дають їм повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори Запорізької АЕС, доки триває війна. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Він зазначив, що наразі градирні не потрібні для охолодження реакторів, оскільки всі шість блоків ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки.

Відзначимо, що Гроссі також відвідав Курську атомну електростанцію та її проінспектував.

Читайте також