Майже $10 млн для України: прем’єр Норвегії анонсував фінансову підтримку для евакуації поранених

промова прем'єра Норвегії на пресконференції
промова прем'єра Норвегії на пресконференції

Норвезький прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре оголосив про новий пакет фінансової допомоги для поранених українців. Ці кошти дозволять евакуювати поранених для лікування в Європу. Про це повідомляє видання VG.

За словами Стьоре, уряд Норвегії вирішив продовжити програму евакуації важко поранених українців для лікування в Європі. Норвегія виділить 100 мільйонів крон на продовження цієї місії, яка включає використання спеціально обладнаного літака, що забезпечує літаючу інтенсивну терапію.

Прем'єр заявив, що така програма є надзвичайно важливою для тяжкопоранених українців. Літак SAS, який переобладнали з серпня 2022 року, продовжить евакуацію до квітня 2025 року. Угода між Норвегією та ЄС планувалася закінчитися в листопаді.

Дуже важливо частину важкопоранених вивозити на лікування. У нас є літак і екіпаж, які мають велике міжнародне визнання, щоб ми могли виконувати цю роботу

Майже половина всіх евакуйованих важкопоранених українців була перевезена цим літаком, а це 1931 людина. Більшість з них страждають від раку, отримали травми або бойові поранення.

Норвегія вже надала допомогу 400 пацієнтам у своїх медичних установах. Президент України Володимир Зеленський планує обговорити цю ініціативу з прем'єр-міністром Йонасом Гаром Стьоре під час зустрічей на Генеральній Асамблеї ООН.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни в Україні Норвегія надала 1,8 мільярда норвезьких крон (близько 160 млн євро) для потреб української армії та відновлення інфраструктури України.

Українцям, які постраждали від війни, надаватимуть грошову допомогу норвезькі благодійники.

Згідно з даними Норвезької імміграційної служби, у державі наразі проживає понад 70 тисяч українців, які мають статус тимчасового колективного захисту. Найбільші осередки українців знаходяться в Осло, Берген, Ставангер, Тронхеймі та Драммені.

Читайте також