Майже довоєнний рівень: в Україні підскочили ціни на житло

Зростання цін на житло в Україні наближається до довоєнного рівня

Державна служба статистики повідомила, що в Україні зростання цін на житло майже досягло довоєнного рівня. Згідно з даними Держстату, за підсумками 2023 року індекс цін на житло становив 114,5%, що є незначним зростанням порівняно з минулими роками.

На первинному ринку ціни на житло зросли на 12,8% в порівнянні з попереднім роком. Зокрема, однокімнатні квартири подорожчали на 14%, двокімнатні на 11,1%, а трикімнатні на 13,5%. На вторинному ринку зростання цін було ще більшим - 15,6%. Однокімнатні квартири подорожчали на 14,5%, двокімнатні на 17%, а трикімнатні на 14,8%.

Оренда квартир у Києві

Індекс цін на житло в четвертому кварталі 2023 року становив 116,1% на первинному ринку та 17% на вторинному ринку. В той же час, порівнюючи четвертий квартал 2023 року з третім, можна помітити зниження показників на 3,6 п. п. За цей період ціни на житло на первинному ринку зменшились на 2,5%, а на вторинному - на 2,3%.

Важливо відзначити, що дані Держстату не враховують тимчасово окуповані території та території з бойовими діями. Все це стає причиною зростання цін на житло в Україні, що створює проблеми для громадян.

Раніше було повідомлено про подорожчання житла в Україні.