Макрон міняє прем'єр-міністра: хто очолить уряд

Прем'єр-міністр Франції подала у відставку

У понеділок, 8 січня, прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн подала у відставку. У Франції вважають, що це може бути початком перетасовування команди президента Еммануеля Макрона перед травневими виборами до Європарламенту. Про це повідомляє BBC.

Уряд Макрона отримав серію політичних поразок, тому дійсно може знадобитись перегрупування сил і новий імпульс для політики президента. Вже на близьких виборах до Європарламенту партія Марін Ле Пен може перемогти.

Спекуляції про перетасовування складу уряду вже тривають кілька тижнів. Пробігла інформація, що Макрон зміг провести закон про імміграцію тільки завдяки серйозним поступкам, тому він має намір змінити свою команду.

Центристська партія Макрона «Відродження» втратила більшість у парламенті, а опитування показують, що наразі вона поступається партії «Національний союз» Марін Ле Пен.

Хто замінить Борн на посаді прем'єра, поки що не відомо. Фаворитом вважається 34-річний міністр освіти Габріель Атталь. Якщо прогнози щодо нього збудуться, то він стане наймолодшим прем'єром в історії Франції та першим відкритим геєм на посаді глави уряду.

Президент Макрон у новорічній промові похвалив реформи минулого року, зокрема реформи пенсій і імміграційний закон. Він також висловив подяку прем'єр-міністру Борн та її уряду.