Малюк озвучив, скільки агентурних мереж та зрадників СБУ викрила з 2023 року

СБУ розкрила 11 агентурних мереж вже в 2024 році

Служба безпеки України активно працює на запобігання розвідувально-підривній діяльності ворога. З початку поточного року СБУ вже викрила 11 агентурних мереж.

Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк під час свого виступу на Конгресі місцевих та регіональних рад за Президента України.

"Сьогодні СБУ успішно працює на запобігання розвідувальній діяльності. Ми розкриваємо не тільки окремих зрадників, але й цілі мережі шпигунів завдяки новим підходам та системності. У 2023 році було викрито 47 агентурних мереж, всі злочинці були затримані. А з початку поточного року ми вже розкрили ще 11 мереж", - повідомив Малюк.

Голова СБУ додав, що їхні дії спрямовані на захист об'єктів критичної інфраструктури від проникнення ворога, зокрема через кіберпростір. Вони також блокують спроби розвідати маршрути руху міжнародної допомоги та локації підприємств оборонно-промислового комплексу.

Василь Малюк

Серед прикладів успішної роботи СБУ глава розповів про:

  • Затримання ФСБ агента, який готував ракетні удари на теплоелектростанцію в Дніпрі.
  • Викриття колишнього міліціонера на Запоріжжі, який спостерігав за об'єктами оборонно-промислового комплексу.
  • Нейтралізація кількох співробітників Укрзалізниці, які передавали ворогові інформацію з логістики.
"До нас поставлено чітке завдання Президента Володимира Зеленського - запобігати будь-яким загрозам. Ми його виконуємо, щоб захистити життя громадян і державну безпеку", - підкреслив глава СБУ.

Малюк також зазначив, що з початку 2024 року СБУ відкрила кримінальні провадження у таких категоріях:

  • 352 справи про державну зраду (засуджено 98 осіб).
  • 807 справ про колабораційну діяльність (засуджено 177 осіб).
  • 108 справ про допомогу державі-агресору (засуджено 7 осіб).
  • 66 справ про передачу ворогові інформації щодо ЗСУ (засуджено 19 осіб).

Крім того, Малюк наголосив, що агента ФСБ, який підбивав ракетний удар по Краматорську в червні 2023 року, засуджено до довічного ув'язнення.

Один з превентивних інструментів виявлення ворожих агентів - регулярні проведення антитерористичних та контрдиверсійних заходів, зазначив Малюк.

Крім того, голова СБУ повідомив, що спротивлення спробі замаху на голову Херсонської обласної військової прокуратури Олександра Прокудіна.