Марченко дав невтішний прогноз щодо закінчення війни та допомоги Заходу

Марченко висловив несподіваний прогноз про кінець війни та допомогу Заходу
Марченко висловив несподіваний прогноз про кінець війни та допомогу Заходу

Україна з МВФ оцінює фінансові потреби на 2025 рік у розмірі 12-15 млрд. доларів

Міністр фінансів, Сергій Марченко, заявив, що Україна разом з Міжнародним валютним фондом (МВФ) оцінює необхідність додаткового фінансування у розмірі 12-15 млрд. доларів на 2025 рік. Це пов'язано з тривалістю війни, яка триватиме і у наступному році.

"Зараз ми постійно обговорюємо з нашими партнерами, що нам потрібне додаткове фінансове запевнення, тому що війна триватиме у 2025 році і нам потрібно мати буфер", - сказав Сергій Марченко.

Марченко пояснив, що попередні прогнози про закінчення активної фази війни до середини 2024 року не справдилися, тому потрібно узгодити оцінки фінансових потреб із МВФ. Він також наголосив, що Україна сама повинна внести свій внесок у вирішення фінансових проблем.

Міністр вважає, що підвищення податків буде сигналом партнерам про готовність України до складних рішень. Це дозволить показати, що країна вносить свій внесок в подолання дефіциту бюджету.

"Ми виходимо до партнерів і говоримо: є дефіцит у 500 млрд гривень і є рішення як його перекрити. Але ми також чекаємо, що на 2025 рік ви нам дасте достатні фінансові запевнення, щоб ми могли профінансувати бюджет", - зазначив глава Мінфіну.

Марченко наголосив, що уряд працює над балансуванням бюджету наступного року, але для цього необхідні додаткові гарантії фінансування від міжнародних партнерів. Зараз, згідно з програмою МВФ, цих гарантій недостатньо для забезпечення збалансованого бюджету до Верховної Ради.

Читайте також