В Україні можуть розпочатися проблеми з виплатою зарплат бійцям ЗСУ: Гетьманців виправдав підвищення податків

Проблеми з виплатою зарплат бійцям ЗСУ
Проблеми з виплатою зарплат бійцям ЗСУ

Гетманцев: загострення ситуації з виплатами грошей військовим можливе в кінці вересня

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев застерігає про можливе загострення ситуації з виплатами грошей військовим наприкінці вересня. У своєму Telegram-каналі він зазначає, що парламент має обмежений час для збільшення бюджету та ухвалення необхідних податкових змін.

За оцінками бюджетного комітету, ситуація з поточним утриманням війська, включаючи виплату грошового забезпечення військовим, може стати критичною вже в кінці вересня. Гетманцев підкреслює, що хоча є розуміння щодо надходження міжнародної допомоги до кінця 2024 року для фінансування невійськових видатків, друга половина поточного року щодо військових видатків є менш визначеною.

Кабінет Міністрів оцінив потенційний дефіцит бюджету на 2024 рік у 500 млрд гривень і запропонував підвищити військовий збір для його покриття. Однак Гетманцев вважає цю пропозицію неоптимальною і такою, що потребує доопрацювання.

"Утім, підняття окремих податків для покриття дефіциту у фінансуванні військових видатків, на жаль, не уникнути. Завдання парламенту зараз знайти широкий суспільний компроміс у цьому питанні щодо оптимального набору податкових ініціатив, фінансування бюджету за рахунок внутрішніх позик та додаткового скорочення видатків бюджету", - написав Гетманцев.

Марченко: готовність до компромісу з Радою щодо податків

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив про критичну ситуацію з бюджетом до кінця року і готовність до компромісу з Радою щодо податків. Законопроєкт Кабміну пропонує підвищити військовий збір з 1,5% до 5%, поширивши його на ФОПів та окремі операції, такі як продаж ювелірних виробів, нерухомості, придбання банківських металів чи нових автомобілів.

Варто зазначити, що Росія вже підвищила податки для фінансування війни проти України, запровадивши диференційовану ставку податку на доходи фізичних осіб та підвищивши податок на прибуток.

Читайте також