Масована ракетна атака: удар по ДніпроГЕС та енергообʼєктах, Запорізька АЕС на межі блекауту

Уночі та зранку 22 березня російсько-окупаційні війська провели масований ракетний удар по Україні, зокрема по об'єктах енергетичної інфраструктури. 

Харків знеструмлено

У Харкові знову сталися обстріли: зареєстровано пошкодження об'єктів критичної інфраструктури, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. За його словами, окупанти нанесли понад 15 ударів за об'єктами енергетики. Харків зараз практично без світла. Всі аварійні служби вже працюють. 

На Прикарпатті постраждала людина

Вибухи сталися і в Івано-Франківській області, яку росіяни обстріляли як «шахедами», так і ракетами. Є пошкодження об'єкта критичної інфраструктури.

За передньою інформацією ОВА, постраждала одна людина. Є пошкодження. Наразі проблем з електропостачанням у області немає. На місці обстрілу працюють рятувальники.

На Львівщині обстріляли енергетику

Під час повітряної тривоги безпілотник окупантів влучив в об'єкт енергетичної інфраструктури в Стрийському районі Львівщини. Почалася пожежа. Проте, зараз вона ліквідована пожежниками. Інформацій про постраждалих наразі немає, повідомили в ОВА.

На Дніпропетровщині стан об'єктів енергетики пошкоджено

У Дніпропетровській області пошкоджені об'єкти енергетики в Дніпровському, Криворізькому, Павлоградському та Кам'янському районах. Внаслідок вибухів були розбиті вікна в будинках. Є перебої з електропостачанням та водопостачанням. Введуться графіки відключень, повідомили в ОВА.

По ДніпроГЕС попали ракети

Зранку росіяни влучили по найбільшій гідроелектростанції України - ДніпроГЕС у Запоріжжі. У «Укргідроенерго» стверджують, що окупанти намагаються створити нову екологічну катастрофу, влучивши у гідротехнічні споруди ДніпроГЕС та греблю.

Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, які вирішують наслідки численних авіаударів. Загрози прориву немає. Ситуація під контролем. 

Атака на Запоріжжя

Росіяни здійснили 12 ракетних ударів по місту Запоріжжя. За попередніми даними, сім будинків зруйновано, 35 - пошкоджено. Є поранені, їхня кількість уточнюється, повідомили в ОВА.

Запорізька АЕС на межі блекауту

О 5:10 ранку внаслідок російських обстрілів відключилася зовнішня повітряна лінія «Дніпровська», яка з'єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з обʼєднаною енергосистемою України.

Наразі АЕС зʼєднана з українською енергосистемою тільки однією лінією електропередачі, яка була недавно відремонтована українськими енергетиками. Така ситуація дуже небезпечна і загрожує аварійною ситуацією, попередили в Енергоатомі. Якщо відключиться остання лінія зв'язку, ЗАЕС опиниться в стані блекауту.

Атака на Хмельницький та область

Унаслідок ворожої атаки на Хмельницькому є жертви і постраждалі серед мирних жителів, пошкоджені об'єкти інфраструктури та будинки.

Влучання на Вінниччині

У Вінницькому ОВА повідомили, що ворог використав гібридну тактику безпілотників і крилатих ракет. Є влучання по об'єкту критичної інфраструктури на території області.

Графіки відключень на Полтавщині та Сумщині

У Полтавській області пошкоджено покрівлі трьох приватних будинків у Миргородському районі. Мобільні пожежні групи виконували завдання по повітряних цілях у Кременчуцькому районі. Жертв і постраждалих немає.

Місцева влада ввела попередній вимкнення підстанцій та встановила графік аварійних відключень на всіх 10 чергах. Ситуація під контролем, енергетики вже займаються відновленням електропостачання, запевнили в ОВА.

Також були введені графіки аварійних відключень у населених пунктах Сумського, Конотопського та Шосткинського районів Сумщини. Працюють «Пункти незламності». Енергетики займаються відновленням електропостачання.