Масштабний збій Microsoft: Держспецзв’язку пояснила, як розв'язати проблему

Зображення технічної проблеми масштабу Microsoft
Зображення технічної проблеми масштабу Microsoft

За інформацією Держспецзв'язку, рано вранці 19 липня організації в Україні та по всьому світу стикнулися з проблемами запуску комп'ютерів на операційній системі Windows, що використовує програмне забезпечення CrowdStrike Falcon.

Українські організації, які постраждали від цієї проблеми, вже відновили свою роботу частково або повністю.

Держспецзв'язку рекомендує скористатись інструкціями від CrowdStrike, щоб швидко вирішити цю проблему.

Як впоратися з проблемою

  1. Завантажте Windows у безпечному режимі або в середовищі відновлення Windows.
  2. Перейдіть до каталогу C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike.
  3. Знайдіть файл з назвою "C-00000291*.sys" і видаліть його.
  4. Перезавантажте комп'ютер або сервер.

Держспецзв'язку пише, що рекомендує застосувати цей спосіб, поки CrowdStrike не вирішить проблему і не надасть офіційну інформацію.

Вранці ряд країн стикнувся з масштабними збоями в роботі. Аеропорти, державні установи, банки, логістичні перевізники, оператори зв'язку та приватні компанії були змушені припинити свою роботу. За даними Bloomberg, антивірус CrowdStrike був встановлений на всі комп'ютери з Windows, які не працюють зараз.

Особливо постраждало від цього американське авіаперевізники. United Airlines та Delta Airlines призупинили польоти через збої у зв'язку. Frontier скасувала 130 рейсів і затримала 220, що становить приблизно 30% їх загальної кількості. Allegiant та Sun Country також затримали 45% та 23% своїх рейсів відповідно.

В закордонних аеропортах панує хаос, пасажири не можуть зареєструватися на наступні рейси, люди не можуть отримати свій багаж. Системи бронювання та оплати також працюють некоректно.

CrowdStrike підтвердив, що збої в роботі Windows пов'язані з оновленням їх постачальника. Зараз вони вирішують цю проблему по всьому світу.

За даними CrowdStrike, збої на хостах Windows пов'язані з датчиком Falcon. CrowdStrike Falcon є універсальною платформою для забезпечення безпеки та захисту кінцевих точок, вона блокує кібератаки.

Читайте також