Метро на Виноградар. Родич нардепа Тищенка може бути причетний до розкрадання – ЗМІ

Українські венки в метро: відвалилося під технікою

Герман Блінов, брат сестри нардепа Миколи Тищенка, став фігурантом кримінальної справи про зловживання коштами під час будівництва метро на Виноградарі. Виявилося, що 140 млн грн, призначені для фінансування будівництва, були перераховані на фірми, пов'язані з оточенням Блінова.

Згідно з розслідуванням, у жовтні 2022 року ТОВ "Позитив-В" отримало 140 млн грн від компанії Київметробуд як аванс за поставку будівельних матеріалів для метро. Потім ці кошти були передані декільком компаніям, пов'язаним з Бліновим: ТОВ "Занд-трейд", ТОВ "КТ-44", ТОВ "Бетон альянс Україна", ТОВ "Трансбудтрейд", ТОВ "Трансмір ГМБХ" і ТОВ "Позитив Шиппінг".

За даними слідства, це переказ коштів на рахунки фіктивних підприємств та їх подальше перетворення на готівку з метою поділу між учасниками схеми.

Також виявлено зв'язок цих фірм з підприємцем В'ячеславом Еберле, чия дружина перша володіла "Позитив-В". Сергій Сєдов зайняв її місце. Еберле добре знайомий з сестрою нардепа Миколи Тищенка Юлією та її чоловіком Германом Блиновим.

Блінов відкинув зв'язок з "Позитив-В" та іншими фірмами, які йому приписуються. Обшуки у нього впередила перевірка оперативної інформації поліцією.

Обшуки у Германа Блінова у цій справі були пов'язані з перевіркою оперативної інформації, - зазначив Блінов.

Під час одного з обшуків, правоохоронці знайшли короткоствольну зброю. Вона не офіційно належить Блінову, що призвело до відкриття ще одного кримінального провадження.

За висновками розслідування, Блінов пояснив, що зброя була виявлена у його будинку під час обшуку, але вона не належить йому.

Також зазначено, що на судові засідання у справі Блінов приїжджає на новому автомобілі Land Rover Range Rover, який належить ТОВ "АБЗ1". Раніше ця фірма перебувала у власності Валерія Мірошниченка, колишнього працівника Київського науково-дослідного інституту судової експертизи.

Цікаво, що "АБЗ-1" мала ту ж саму назву і належала власниці "АБЗ1" - Галіні Рувіні. Фірма постачала асфальтобетонні суміші на будівництво мосту. Вона була частиною групи підприємств, спеціалізованих на дорожньому будівництві: "Естейт холдинг", "Трініті-груп", "Трансбудкооперація" і "Сучасна транспортна інфраструктура". Остання згадана фірма виконувала роботи на мосту.

За розслідуванням, ця група підприємств була пов'язана з Олександром Рувіним, головою Київського научного-дослідного інституту судової експертизи, адже були власністю кума Рувіна і його бізнес-партнера Валерія Сировацького. Але з початку 2023 року Сировацький, Мірошниченко і Рувіна вже не були співвласниками компаній. Замість них власниками стали Блінов і його оточення - Лілія Ісай і Денис Микитюк.

Дружина Блінова надала під заставу два свої будинки та землю в Нових Безрадичах для фірми. "АБЗ1", "Трініті-груп" і "Сучасна транспортна інфраструктура" отримали підряди на суму понад 800 млн грн від комунальних підприємств.

Зазначимо, що будівництво метро на Виноградарі було тимчасово зупинене з початком загальнонаціональної війни, але потім працювало на деякий час. Зараз же будівництво знову призупинене через коригування проєкту.