Міністр Галущенко повідомив, скільки вдалося вивезти працівників із окупованої ЗАЕС

Вивезення працівників з окупованої ЗАЕС
Вивезення працівників з окупованої ЗАЕС

Близько 5 тисяч атомних фахівців покинули Запорізьку атомну електростанцію, яка зараз тимчасово перебуває під окупацією. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час сесії питань до уряду в Верховній Раді.

На сьогодні ми евакуювали близько 5 тисяч осіб з Запорізької АЕС. Всі вони працюють у компанії "Енергоатом" і їх планується використовувати при будівництві блоків Хмельницької АЕС, - зазначив Галущенко.

Він нагадав, що росіяни заборонили доступ на Запорізьку АЕС працівникам, які залишилися на окупованій території, починаючи з лютого цього року. За словами міністра, такі працівники продовжують отримувати зарплату, яка накопичується на їхніх рахунках. ЗАЕС перебуває під окупацією з 4 березня 2022 року. Протягом цього часу росіяни порушували принципи ядерної безпеки, розташовуючи військову техніку на території станції, мінуючи її і тероризуючи персонал. Наразі немає детальної інформації про технічний стан обладнання на Запорізькій АЕС, яка перебуває на тимчасово окупованій території. Окупаційна адміністрація станції не дотримується вимог щодо безпеки, не проводить достатньо ремонтів та технічного обслуговування.

Читайте також