Міністр оборони Шрі-Ланки поїде до Росії шукати громадян, яких завербували на війну проти України

Міністр оборони Шрі-Ланки поїде до Росії шукати громадян, яких завербували на війну проти України

Шрі-Ланка готує делегацію для розслідування участі своїх громадян в війні проти України

Уряд Шрі-Ланки планує направити делегацію в Росію для розслідування участі своїх громадян у військових діях проти України. Цю інформацію повідомляє Reuters.

У складі делегації будуть міністр оборони Шрі-Ланки Камаль Гунаратне та колишній посол країни в Росії.

За даними Міністерства оборони, групи, які вербували через соціальні мережі, спрямовувалися на колишніх військовослужбовців, обіцяючи їм високі заробітки та громадянство. Ці пропозиції були привабливими через складні економічні умови, з якими зіткнулася Шрі-Ланка.

За даними Міністерства закордонних справ, розслідування розпочато відповідно до повідомлень про участь громадян країни у війні проти України. Їх переважно беруть люди з військовою підготовкою.

«Основна проблема полягає у визначенні точної кількості людей у Росії. За неофіційними джерелами, близько 600-800 людей зі Шрі-Ланки перебувають в Росії», – заявив міністр закордонних справ Тарака Баласурія.

Шрі-Ланка отримала 288 скарг від родичів громадян, які незаконно виїхали воювати в Україну, та затримала сімох осіб, пов'язаних з вербуванням. До цього часу принаймні 16 відставних військових загинули у бойових діях проти України.

Варто зазначити, що Головне управління розвідки Міністерства оборони України розкриває інформацію про найманців, яких Росія вербує для участі у військових діях проти України. Особи, виявлені в цьому списку, зазвичай наймаються з Сирії.

Як вже раніше повідомлялося, Росія набирає іноземців для участі у війні проти України з метою уникання внутрішньої мобілізації перед президентськими виборами 2024 року. Так, до своєї армії Росія завербувала понад 15 тисяч жителів Непалу, яким пропонували 2 тисячі доларів за службу.