Міністр оборони Швеції повідомив, коли Україна зможе отримати винищувачі Gripen

Міністр оборони Швеції Поль Джонсон заявив, що рішення щодо передачі винищувачів Gripen залежить від того, чи стане Швеція союзником НАТО. Він заявив це в інтерв'ю 24 Каналу.

«Так, ми сказали, що ми зможемо прийняти рішення (про передачу винищувачів - ред.), але це буде залежати від того, чи станемо ми союзником НАТО, тому що тоді на нас поширюється дія Статті 5, а також спільного оборонного планування НАТО», - сказав міністр.

За його словами, Швеція бере участь в коаліції з виробництва винищувачів і постійно думає про те, як може зробити найкращий внесок у цю справу.

«Однак, життєво важливо, щоб Україна отримала сильні військово-повітряні сили та щоб у них були винищувачі 4-го покоління. Тому ми також розглядаємо, що ми можемо зробити, наприклад, для фінансування, коли мова йде про коаліцію винищувачів, що ми можемо зробити для навчання і так далі», - підкреслив Джонсон.

Україна і Швеція наразі обговорюють питання надання Збройним Силам України винищувачів Gripen. Заступник Урмева наголосив, що триває плідна двостороння робота щодо передачі цих літаків, хоча є певні питання, пов'язані з НАТО. Він висловив сподівання, що вони зможуть отримати ці літаки за допомогою спільних зусиль.

Нагадаємо, Угорщина єдиний член НАТО, який не ратифікував заявку Швеції щодо вступу в альянс.