Міноборони повідомило, чи затримуватиме поліція з 17 липня тих, хто не оновив дані

Затримані особи на вулиці
Затримані особи на вулиці

З 18.05.2024 по 16.07.2024 поліція зможе затримувати і доставляти військовозобов'язаних, які не оновили свої персональні дані, безпосередньо до Територіальних центрів комплектування. Про це повідомили в Міноборони, інформує РБК-Україна.

Такі затримання будуть проводитись для притягнення до адміністративної відповідальності і забезпечення виконання відповідності свого військового обов'язку цими громадянами.

Крім того, поліцейські матимуть право затримувати військовозобов'язаних, які оновили свої персональні дані згідно з прикінцевими та перехідними положеннями Закону від 11.04.2024 № 3633-IX, у разі вчинення ними окремих порушень (наприклад, невиконання повісток з метою проходження військово-лікарської комісії, відмови від отримання повістки з метою проходження військово-лікарської комісії тощо).

Зазначено, що притягнення громадянина до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 210-1 КУпАП не звільняє його від виконання військового обов'язку, тому ці громадяни можуть бути призвані на військову службу за наявності мобілізації, на загальний строк.

Нагадаємо, військовозобов'язані мають оновити свої дані до 16 липня. Однак це ще не означає автоматичну мобілізацію, як заявив директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк.

Раніше Міністерство оборони України пояснило норми закону щодо оновлення військово-облікових даних і передбачених законодавством штрафів.

Також, юнаки, які виповнили 17 років, можуть отримати повістки від Територіальних центрів комплектування та будуть покарані штрафами, якщо вони ще не зареєстровані в якості призовників.

Деякі жінки також повинні зареєструватися в якості призовників і оновити свої дані в Територіальних центрах комплектування. Військовозобов'язаних можуть покарати штрафами за порушення правил військового обліку під час воєнного стану.

Читайте також