Міноборони спростило процедуру кодифікації озброєння для виробників

Легшанове кодування озброєння: полегшення для виробників
Легшанове кодування озброєння: полегшення для виробників

Міністерство оборони України спростило процедуру кодифікації озброєння, зменшивши необхідну кількість документів до п'яти.

З метою оптимізації організаційних процесів та вдосконалення нормативної бази, Міноборони підготувало зміни щодо кодифікації та допуску нового озброєння і техніки до експлуатації у Збройних силах України.

«З огляду на величезну потребу Збройних сил України в озброєнні та військовій техніці, з початку широкомасштабного вторгнення РФ, Міністерство оборони України підготувало низку пропозицій для оптимізації організаційних процесів та вдосконалення нормативної бази. Зокрема, ці зміни стосуються кодифікації та допуску до експлуатації у підрозділах ЗСУ нових зразків озброєння та військової техніки (ОВТ)», - йдеться у повідомленні.

Кодифікація озброєння - це система стандартів, правил і процедур, що класифікують та описують зразки озброєння і техніки. Її метою є стандартизація технічних параметрів, характеристик, специфікацій і методів випробувань, що забезпечує сумісність між різними зразками озброєння.

Для кодифікації нового зразка озброєння та техніки, виробники повинні подати п'ять документів:

  • Лист-опис з найменуванням, призначенням та технічними характеристиками зразка ОВТ.
  • Програму та методики проведення випробувань зразка ОВТ.
  • Акт випробувань з підтвердженням характеристик зразка ОВТ.
  • Проєкт технічних умов на зразок ОВТ.
  • Комплект робочої конструкторської документації.

Крім того, виробник повинен вказати свої контактні дані. Якщо всі документи оформлені правильно, комісія розглядає їх і рекомендує зразок до кодифікації та допуску до експлуатації в ЗСУ. У разі відсутності документів або некоректних показників, виробнику доведеться виправити помилки, що затягне процес допуску до експлуатації зразка ОВТ на понад 10 днів.

За словами Міноборони, Україна може отримати від Болгарії надлишкові снаряди та інше військове обладнання, якщо ці постачання будуть компенсовані країнами-союзниками.

Читайте також