Міносвіти призупиняє процес об'єднання вишів: Лісовий назвав причину

Лісовий пояснив ситуацію з об'єднанням вишів
Лісовий пояснив ситуацію з об'єднанням вишів

Міністерство освіти призупиняє об'єднання вишів

Міністерство освіти і науки вирішило призупинити об'єднання вишів під час вступної кампанії. Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий.

Реєстрація на національний мультипредметний тест розпочалася 14 березня, а його основна сесія відбудеться з 14 травня по 25 червня. Після цього розпочнеться вступна кампанія.

“Ми розуміємо, що і вступники, і заклади освіти вже активно до неї готуються. Тож вирішили у цей період не пропонувати на розгляд уряду зміни у мережі ЗВО, крім тих, що вже перебувають на погодженні у ЦОВВ (центральних органах виконавчої влади). Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі”, – заявив Лісовий.

Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький раніше заявив, що через скорочення кількості випускників шкіл, має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти. Він також повідомив, що за останні роки в Україні значно зменшилася кількість випускників шкіл. “Минулого року їх було близько 360 тисяч, а 15 років тому це число сягало 640 тисяч. За нашим прогнозом, до 2033 року їх буде приблизно 300 тисяч”, – розповів Винницький.

Також він наголосив, що українські виші потребують об'єднання та концентрації інвестицій. Об'єднання вишів передбачає, що університети, які приєднаються до більших, збережуть свою галузеву спрямованість і автономію, а спеціалізовані наукові школи будуть автономними інститутами або факультетами.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2025 року Міністерство освіти та науки України заклади освіти з менш ніж 45 учнями. Це стосується, насамперед, шкіл у селах, які не фінансуватимуться урядом.

Читайте також