Митрополит Іларіон втратив посаду після секс-скандалу з юнаком

Митрополит Іларіон і юнак на фото
Митрополит Іларіон і юнак на фото

Митрополита Іларіона, колишнього главу відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ, звинувачують у секс-домаганнях до келійника. З цієї причини він був відсторонений від посади. Рішення про це ухвалив синод РПЦ, повідомляють російські ЗМІ.

Іларіон очолював Будапештсько-Угорську єпархію, Синодальну біблійно-богословську комісію і комісію Міжсоборної присутності з богослов'я і богословської освіти. Патріархія РПЦ створила комісію для вивчення ситуації в єпархії.

За розслідуванням, два роки тому Іларіона було призначено на посаду Угорської єпархії РПЦ в Будапешті. З того часу він отримав угорське громадянство та придбав маєток під Будапештом на €4,9 млн. Впродовж певного часу він мав у своїй службі келійника Георгія Сузукі, який був юнаком з російсько-японської родини. 

Георгій заявив, що спочатку жив у власній келії і зустрічався з митрополитом лише у справах, але через кілька тижнів Іларіон запропонував йому переїхати до його квартири, щоб допомагати з домашніми справами, і хлопець погодився.

Одного разу Іларіон відвіз Георгія на дачу у Франції. Там хлопець захворів і декілька днів пролежав із високою температурою. За словами Георгія, тоді відбувся їх перший фізичний контакт. Згодом вони все частіше проводили час разом у ліжку.

Іларіон ніколи не визнав звинувачення у сексуальних домаганнях і заявив, що подасть судовий позов про наклеп. Проте, кілька днів до рішення синоду, на сайті парафії, де працював Іларіон, зникли всі відомості про келійника, який звинувачував митрополита.

Митрополит Іларіон був вважаний можливим наступником патріарха Кирила. Однак, у червні 2022 року його раптово звільнили з посади глави відділу зовнішніх зв’язків РПЦ та вислали за кордон.

Читайте також