Мобілізація і страшний "русский мир": про що говорять на одній з найпопулярніших локацій Києва і які там ціни

Зимова країна на ВДНГ: відпочинок у стилі "Поділись світлом"

Одна з найпопулярніших локацій для відпочинку в Києві - "Зимова країна" на ВДНГ. Її відкривають щороку до новорічних свят на території Національного комплексу "Експоцентр України".

Цього разу проєкт має гасло "Поділись світлом". За словами організаторів, це не тільки про можливі блекаути й взаємодопомогу, а й про підтримку одне одного. Для відвідувачів відкрили понад 20 тематичних локацій, зокрема одну з найбільших ковзанок у столиці.

Також тут працюють фудкорти, гірки, екстремальні атракціони й новорічний ярмарок. Усі локації забезпечені автономними джерелами живлення на випадок відключень світла.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала в "Зимовій країні" та послухала що там говорять люди про війну, мобілізацію та майбутнє України. Також дізналася, скілька вартує відпочинок.

По-європейськи: гасло "Поділись світлом"

Вхід до експоцентру яскраво виділяється із засніжених міських ландшафтів. Між білими колонами каскадом спускаються білі гірлянди із сотнями лампочок, а високі ялини переливаються кольоровими вогнями. Перед вʼїздим на парковку утворився невеликий затор.

Тут можна відразу взяти на прокат бігові лижі по 250 грн за годину, сани для дітлахів обійдуться у 100 грн. Попри низьку температуру, погуляти сюди прийшло багато людей.

На центральній площі відвідувачі фотографуються біля головної ялинки. Її прикрасили різнокольоровими іграшками у вигляді рукавичок, бантиків і свічок. На подарункові коробки внизу вилазять діти й позують для батьків. Гостей зустрічають аніматори й пропонують зробити спільний кадр.

Перед ялинкою встановили венеціанську карусель, що віддаля засліплює вогнями й золотим блиском. Її стіни прикрашають картини, барельєфи й ліпнина. На різнокольорових кониках із дзвіночками катаються діти і дорослі. Вартість такої розваги - 150 грн з людини.

Новорічний ярмарок із сувенірами розмістили ліворуч біля ялин. Головна локація на площі - ковзанка площею 2500 кв. м. Льодову арену загородили білим парканом, а над головами - шатро із гірлянд. Квиток сюди коштує 350 грн, пільговий - 250 грн.

Зараз не страшні навіть обстріли

- Були минулого року, але цей раз якось затишно стало. Сказала Лєна, що по-європейськи, - говорить російською Дмитро у довгій чорній куртці, на вигляд 35 років. Робить ковток червоного глінтвейну й одягає на шапку капюшон. - Для дітей купу всього зробили. Більше людей того року було. Можливо, через радість після повернення Херсона й деокупацію Харківської області. Хоча зараз не страшні навіть обстріли, бо настільки все відслідковується. Круто зробили, що можна дізнатися, що, куди і звідки летить.

Чоловік переконує, що Україна отримає від західних партнерів все, що потрібно, щоб перемогти у війні. Але у 2024 році легше точно не буде, каже.

- Питання тільки, чи вкрадуть гроші, які нам дають, - сміється. - Я родом із Луганська, виїхав у 2014 році звідти, як почалася війна. І мені б не хотілося, щоб там була Росія. Хоча завжди планував переїхати у велике місто, щоб розвиватися й рости. Батьки там досі живуть, бо важко у такому віці щось змінювати й кидати все.

Діти веселяться

Запах диму вʼїдається у волосся і шкіру, а попіл з мангалів осідає на одязі. Біля фудкортів встановили стійки з обігрівом - у центрі кожного палахкотить вогнище. У містечку працюють десятки кіосків із їжею. Продають шаурму, пончики й солодкі вафлі, какао й чай.

Найпопулярніші страви тут - приготовані на вогні. За 100 г шашлику зі свинини доведеться заплатити 130 грн, із телятини трохи дорожче - 150 грн. Також продають ковбаски-гриль по 60 грн, плов - 120 грн, хачапурі - 130 грн, картоплю - 70 грн.

- Якщо порівнювати з минулим роком, то зараз жвавіше йде торгівля, - розповідає один із працівників. Смажить курятину на вогнищі. - Ось свята якраз були - то людей було набагато більше. На спад уже пішло, але на вихідних все одно народу є трохи. Найбільше за день продавав тут 100 кг шашлику.

Від асортименту страв розбігаються очі. На прилавках продавці розклали у контейнери соління, ковбаси, овочі-гриль, мʼясо, пиріжки, смажену на мангалі рибу й лаваші. Кіоски прикрасили лампами й новорічними іграшками. Окремо продають глінтвейн - близько 10 смаків. Порція алкогольного коштує 140 грн, безалкогольного - 110 грн.

Поруч за деревʼяним столом вечеряє подружжя. Але наїдки у лотках дістають із магазинного пакета. Принесли із собою, бо тут набагато дорожче, зізнаються.

- "Зимова країна" змінилася, бо більше локацій, - розповідає Тетяна Тесленко зі світлим коротким волоссям. - Ціни дуже підвищилися, особливо на глінтвейн. Ми його дуже любимо, але в минулому році він був по 90 гривень, а зараз вже 140.

- Майже в два рази дорожче, - додає її чоловік Володимир. - Але я бачу, що діти веселяться. Їм потрібні такі розваги, бо не будуть же вони в х