Мобілізація в Україні: обмежено придатних можуть направити до бойових частин

Українці з обмеженою придатністю можуть бути мобілізовані до бойових підрозділів

На телемарафоні народний депутат України Федір Веніславський заявив, що українці зі статусом обмежено придатних можуть бути мобілізовані до бойових підрозділів.

Це стосується ухваленого парламентом законопроєкту про забезпечення прав військовослужбовців на соціальний захист (10313).

Зазначений законопроєкт виключає поняття "обмеженої придатності" під час воєнного стану.

Ті, хто раніше мали статус обмежено придатних, повинні будуть пройти повторний медогляд протягом дев'яти місяців.

«Коли ми наведемо лад і чітко визначимо, хто придатний, а хто непридатний, вони можуть бути мобілізовані. Якщо будуть придатними, зможуть поповнити вакантні місця в бойових підрозділах і бригадах», - заявив Веніславський.

Зазначимо, що чоловіки з обмеженою придатністю до служби повинні будуть пройти повторий медичний огляд протягом дев'яти місяців. Це передбачено законопроєктом №10313, щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла законопроєкт №10313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист". Цей закон передбачає права військовослужбовців на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, а також права поліцейських на одноразову грошову допомогу у разі загибелі та визначення втрати працездатності.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки планує розглянути всі поправки до нового законопроєкту про мобілізацію вже наступного тижня.