Мобілізація в Україні: з якими хворобами точно не призвуть в армію - повний список

Українцям розповіли, з якими хворобами звільняють від мобілізації під час воєнного стану

Як передає "Хвиля", про це йдеться у ст.23 Закону України № 3543-XII.

Так, згідно зі ст. 23 Закону України № 3543-XII "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Додатку 1 "Положення про військово-лікарську експертизу у ЗСУ", визначено перелік хвороб, які є підставою для винесення рішення ВВК про непридатність та звільнення від мобілізації.

Слід зазначити, що військовозобов'язані, які мають проблеми зі здоров'ям, у період дії воєнного стану поділяються на дві категорії:

обмежено придатні – можуть бути призвані за необхідності з обмеженням переліку місць та спеціальностей, за якими проходитимуть військову службу;

непридатні до військової служби – знімаються з військового обліку.

При цьому в деяких випадках може бути призначене повторне проходження ВЛК через шість місяців для підтвердження здоров'я військовозобов'язаного.

Зокрема, повністю непридатними до військової служби визнаються особи, яким встановлено діагноз:

  • активний прогресуючий туберкульоз із розпадом легеневої тканини;
  • активний, прогресуючий туберкульоз інших органів (крім легень);
  • тяжкі форми вірусних гепатитів із значним порушенням функцій організму, що важко піддаються лікуванню;
  • ВІЛ з імунною декомпенсацією у IV стадії.

Мобілізація в Україні

Виявлені інфекції, що передаються статевим шляхом (сифіліс, гонорея, хламідіоз, трихомоніаз та ін.) є підставою для рішення ВЛК про тимчасову непридатність та повторне проходження медкомісії після лікування.

У разі виявлення інших інфекційних та паразитарних захворювань ВЛК може визнати військовозобов'язаного обмежено придатним або відстрочити його мобілізацію для проходження лікування.

Також інші системи тіла, такі як ендокринна, нервова, шкіра та підшкірна клітковина, кровообіг, органи дихання, травлення, сечовидільна, розвитку та хромосомні порушення, травми, отруєння та наслідки зовнішніх причин, можуть бути підставою для визнання придатності або непридатності до військової служби під час воєнного стану в залежності від ступеня тяжкості хвороби та її впливу на функціонування організму.