Монах роками спілкувався з людьми через дірку у стіні

Сьогодні церква вшановує святого Антонія Великого засновника християнського відлюдницького чернецтва.

Антоній народився 251 року в єгипетському місті Комі. Його родина була багатою та сповідувала християнство. 272-го у майбутнього святого помер батько, залишивши синові великий статок. Проте Антоній роздав усе майно бідним і пішов жити у пустелю, де постійно молився та дотримувався посту.

Згодом святий оселився на горі біля річки Ніл. Суворо обмежував себе у житті з людьми спілкувався виключно через отвір у стіні аби не переривати свого подвижництва. Коли Антонію було вже надзвичайно важко витримувати обмеження, йому з'явився Ісус Христос і підтримав, за переказами.

Після 305 року Антоній перервав своє усамітнення аби допомогти організувати життя іншим пустельникам, які селилися поруч із ним. Святий періодично спускався до них із гори та давав духовні поради. А у 311 році преподобний відвідав місто Александрію, щоб підтримати християн на яких тоді йшло гоніння.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

342-го Антоній відвідав Павла Пустельника, який прожив самітником понад 90 років. Розповів йому, що гоніння на християн у Римській імперії закінчилися. Згодом Павло помер, а Антоній його поховав.

Святий помер 356 року в своїй печері на 106 році життя.

Учора віруючі поклонялися чесним веригам апостола Петра. Вериги це ланцюги або кайдани, якими стримують руки. У них був свого часу закований апостол після арешту за християнські проповіді. Вночі у тюрму йому явився ангел та звільнив Петра. Вериги, які були на його руках, стали справжньою цінністю для віруючих.