Мовний патруль в Івано-Франківську: мер розповів, хто слідкуватиме за містянами

Фото мерії Івано-Франківська: Мовний патруль
Фото мерії Івано-Франківська: Мовний патруль

Уже 28 жовтня в Івано-Франківську розпочнуть працювати перші мовні інспектори. Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків, який також розповів, хто саме з містян виконає цю роботу.

На зустрічі з мовними волонтерами-інспекторами, яка відбулася 24 жовтня, мер вказав: "Якщо ви досі не перейшли на українську мову і спілкуєтесь язиком ворога - починайте! Наші мовні волонтери вже знають, що робити!"

Марцінків наголосив, що вже немає жодної московської церкви в місті Івано-Франківськ і проводяться безкоштовні курси української мови. Він додав: "Ми повинні бути містом, де говорять українською мовою. Містом, яке підтримує патріотів своєї країни".

Мер зазначив, що кількість переселенців у місті зростає, але вони є українцями і повинні знати мову своєї країни.

Недавно міський голова також розповів, що серед волонтерів, які зголосилися патрулювати місто, багато молодих людей. Всього 40 осіб виявили бажання стати мовними інспекторами. Марцінків зазначив: "Я очікував, що це будуть головним чином люди похилого віку, але дуже багато молодих прогресивних людей. Що цікаво, серед них третина - це внутрішньо переміщені особи".

Мовні інспектори не будуть карати за вживання російської мови. Натомість, вони будуть популяризувати курси української мови, роздаватимуть листівки, стежитимуть за дотриманням мовного законодавства та приєднуватимуться до просвітницьких заходів.

Марцінків додав: "Ми розробили багато заходів на зимовий період із залученням письменників та театру".

Варто нагадати, що на початку вересня мер Івано-Франківська анонсував запуск мовних інспекторів. Це стало спробою міста боротися з поширенням російської мови.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відзначив, що лагідна українізація поступово змінюється на наступальну.

Читайте також