МОЗ розкрив новий порядок оскарження рішень МСЕК до їх ліквідації

Новий порядок оскарження рішень МСЕК
Новий порядок оскарження рішень МСЕК

Уряд України схвалив план заходів з протидії корупції і порушенням у роботі медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Основою плану є створення робочої групи для аналізу рішень, ухвалених МСЕК, зокрема тих, які стосуються посадових осіб. Про це повідомляє МОЗ України.

Міністерство охорони здоров'я разом з Міністерством цифрової трансформації розроблятимуть план цифровізації процесів експертизи.

Важливим етапом реформи буде проведення аудиту пенсійних виплат по інвалідності, яке здійснить Пенсійний фонд спільно з правоохоронними органами для прокурорів та інших держслужбовців. Уряд також доручив МОЗ та Мінсоцполітики підготувати законопроєкти щодо оновлення системи МСЕК.

Ці законодавчі ініціативи передбачатимуть перегляд процесів оцінки функціональності та встановлення інвалідності, а також припинення існування МСЕК. Відповідні проєкти вже підлягають громадському обговоренню.

Наразі система МСЕК в Україні налічує 328 закладів, які підпорядковані обласним радам. З метою оптимізації роботи, уряд вносить зміни, які дозволять делегувати функції Центральної МСЕК профільним установам, що перебувають у сфері управління МОЗ.

Зокрема, виконання цих функцій, включаючи розгляд оскаржень та перевірки, доручено Українському державному науково-дослідному інституту медико-соціальних проблем інвалідності у Дніпрі. Це спростить процедуру проходження експертизи для громадян.

Алгоритм оскарження рішень МСЕК залишається без змін - спочатку оскарження розглядається в адміністративному порядку, а у разі незгоди - в судовому.

Раніше президент Зеленський започаткував велику перевірку системи МСЕК через махінації з інвалідністю.

Читайте також