Може призвести до блювоти й слабкості: лікар розкритикував популярну кето-дієту

Популярність кето-дієти як засобу для схуднення

На просторах інтернету набирає популярності кето-дієта як ефективний засіб для схуднення.

Сімейний лікар Михайло Цюрак пояснив, чи дійсно вона корисна для організму. Про це написав у Instagram.

У чому суть кето-дієти

Ця дієта передбачає раціон, куди входить 75% жирів, 20% білків та лише 5% вуглеводів. При такому харчуванні організм черпатиме енергію з жирів, перетворюючи їх в жирні кислоти та кетонові тіла. В результаті в організмі не буде жирових відкладень, а також забезпечуватиметься схуднення.

У чому небезпека кетонових тіл

У нормі концентрація кетонів в організмі має бути мінімальною для швидкої їхньої утилізації. При зростанні кетонових тіл в крові зростає ризик кетозу, або ж ацетонемічного синдрому. Цей синдром є наслідком інтоксикації нашого тіла продуктами розпаду жирів. Симптоми ацетонемічного синдрому:

  • слабкість;
  • головний біль;
  • блювання;
  • запах ацетону з рота (нагадує несвіжі яблука).

Чому кето-дієта шкідлива

Рекомендоване співвідношення жирів, білків і вуглеводів у раціоні для здорової людини: 15% жири, 15% білки та аж 60% вуглеводи (1:1:4). Кето-дієта виправдана в деяких випадках (лікування певних форм епілепсії, харчування для спортсменів), але не повинна перетворитися для вас в щоденний раціон. Особливо така дієта протипоказана дітям та хворим на цукровий діабет. Таку дієту може призначати лише спеціаліст з медичною освітою.

Сніданок найважливіший прийом їжі. Регулярні сніданки допоможуть не переїдати протягом дня, стануть корисними для фігури і здоров'я. На ранковий прийом їжі добре підходять продукти багаті клітковиною. Крім цього варто вживати білок і тверді сири.