Можлива аварія на ЗАЕС: як готується Україна

В Україні готуються до можливої катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

Поповнюють та оновлюють запаси калію йодиду, проходять ситуаційні навчання та готують національний протокол лікування гострої променевої хвороби. Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Стосовно загальних рекомендацій, які є, то ми впродовж минулого, поточного року і зараз фокусуємося на заміні певних партій калію йодиду. Тому що ми розуміємо, що перші партії заїхали ще минулого року з обмеженим терміном придатності", сказав Кузін.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У більшості областей пройшли ситуаційні навчання, щоб протестувати систему швидкої медичної допомоги, медицини катастроф і радіаційного моніторингу.

Партнери передали Україні велику кількість міжнародних протоколів для застосування сучасних методів лікування гострої променевої хвороби.

"Україна має свій протокол, але це протокол від 2006 року, тому зараз сформована робоча група, яка фіналізує й оновить національний протокол лікування гострої променевої хвороби", вказав урядовець.

Раніше повідомлялося, що російські окупанти Запорізької АЕС перевели енергоблок №4 у режим "гарячий зупин". Це створює ризики у ядерній та радіаційній безпеці через те, що обладнання енергоблока №4 тривало простоювало.

В Енергоатомі закликали МАГАТЕ вжити заходи впливу на окупантів ЗАЕС для переведення енергоблоків у стан "холодний зупин".