Можлива евакуація великих міст: ексміністр енергетики закликав українців готувати план «Б»

Можлива евакуація великих міст: ексміністр енергетики закликав українців готувати план «Б»

У разі системних руйнівних атак Росії на енергетичні об'єкти України громадянам рекомендується бути готовими до складної ситуації з електричним світлом взимку. Краще мати запасний варіант, куди можна поїхати з великого міста. Про це повідомив Олексій Оржель, керівник київського офісу Секретаріату Енергетичного співтовариства та ексміністр енергетики України, у ефірі "Еспресо".

"Насправді ситуація може бути різною. Особливо у великих містах, де існують централізовані системи. Якщо ці системи будуть обмежені або відключені від електропостачання, це означає, що не буде води, тепла та можуть відбутися евакуації", - попередив експерт.

Він зауважив, що така ситуація потенційно може виникнути, але енергетики робитимуть усе можливе, щоб цього не допустити. Як пояснив Оржель, якщо об'єкти передачі електричної енергії та транспортування будуть атаковані ЗС РФ, це може призвести до роботи системи в декількох острівних режимах.

"І тоді може статися так, що імпортна електроенергія, яка надходить від наших партнерів з Європи, не зможе досягти лівобережної України. Там буде набагато більший дефіцит, ніж ближче до кордонів Європи", - зазначив колишній міністр.

Він закликав кожного українця підготувати план "Б".

"Існує безліч варіантів і негативних сценаріїв. Однак, важливо на сьогодні забезпечити захист нашої енергетики, розуміння захисту того, що ми відновлюємо, і децентралізовану генерацію, так щоб забезпечити електроенергією нашу критичну інфраструктуру. Кожен українець має мати план "Б" на таку ситуацію", - заявив Оржель.

З його слів, якщо українці мають можливість в разі подібної ситуації перебувати в приватному будинку з дровами, печами, котлом і генератором, то це буде найкращою альтернативою.

Читайте також: