Можна потрапити на 120 тисяч гривень: як суд може штрафувати українців

Суд розглядає штрафи до 120 тисяч гривень
Суд розглядає штрафи до 120 тисяч гривень

Українцям загрожують штрафи за невиконання судових рішень

Уряд ухвалив законопроект №9462, який передбачає значні штрафи для громадян за невиконання судових рішень. Згідно з матеріалом Судово-юридичної газети, до Цивільного кодексу буде додано нову норму, що дозволяє суду стягувати штрафи від 20 до 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 60560 гривень до 121120 гривень) з осіб, що не виконують судовий вирок.

Судовий контроль за виконанням судових рішень

За законопроектом, суд, який видав судовий вирок, зобов'язаний контролювати його виконання. У разі невиконання рішення, стягувач має право звернутися до суду з вимогою штрафу.

Звіт про виконання рішення суду

Відповідно до закону, суд може зобов'язати боржника подати звіт про виконання судового рішення у різних категоріях цивільних справ. Якщо боржник є органом державної влади, місцевого самоврядування або комунальною організацією, то звіт має бути поданий особисто керівнику такої організації.

Одночасно суд може застосувати штраф та змінити спосіб виконання рішення

Якщо боржник не подає звіт у встановлений судом строк або подає його з порушенням такого строку без поважних причин, суд може встановити новий строк для подання звіту й застосувати штраф. Також суд має право змінити спосіб виконання судового рішення.

Читайте також