Чи можна працювати на пенсії та отримувати пенсію

коли пенсіонеру можна влаштуватись на роботу
коли пенсіонеру можна влаштуватись на роботу

Пенсіонери, особливо в Україні, часто працюють і навіть після досягнення пенсійного віку. Саме тому навіть у законах України прописано коли можна знову влаштуватися на роботу після перерахунку пенсії. Це дуже важливий аспект всього трудового кодексу.

Важливо зрозуміти, коли можна влаштуватися працювати після перерахунку пенсії, адже від цього часто залежить відразу двоє пенсіонерів. До того ж треба враховувати, що в країні триває війна, а тому питання, чи можна пенсіонерам працювати й отримувати пенсію, актуальне як ніколи на тлі зростаючих цін та вартості комунальних послуг.

Чи можна отримувати пенсію з інвалідності та працювати: як взагалі працює пенсійна система у такому разі?

Питання, чи можна працювати та отримувати пенсію, завжди було актуальним. Адже пенсія в Україні ніколи не була дуже високою і тим паче достатньою, щоб забезпечити собі гідну старість. Тому часто після перерахунку пенсії пенсіонери продовжували працювати. Така тенденція нікого не дивує.

коли можна шукати роботу на пенсії

При цьому знову влаштуватися працювати пенсіонерам завжди було складно. В Україні так склалося, що багато роботодавців навіть в обхід законодавства не брали на роботу людей пенсійного віку. Зараз після пенсії працювати хочуть багато пенсіонерів, навіть попри всю небезпеку. Втім, брати їх на роботу стали більше через мобілізацію чоловіків через війну.

Розбираючись у цьому питанні, варто розпочати з того, що в Україні умови виходу на пенсію визначаються віком та трудовим стажем. Порядок та умови виходу на пенсію регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Це основний закон, від якого треба відштовхуватись.

Вік виходу пенсію визначається і статтю. Умови для виходу на пенсію для жінок:

  1. З 1 квітня 2021 року вік виходу на пенсію для жінок становить 60 років.

  2. До 2021 року вік виходу на пенсію для жінок поступово підвищувався, починаючи з 55 років.

Щодо чоловіків, то вік виходу на пенсію для чоловіків становить 60 років. Також тимчасово виходу пенсію визначає трудовий стаж. Водночас трудовий стаж, необхідний для виходу на пенсію за віком, також поступово зростає. У 2023 році для виходу на пенсію за віком 60 років потрібно 30 років страхового стажу. З 2028 року для виходу на пенсію віком у 60 років знадобиться 35 років страхового стажу. Тобто вже тенденція відома наступні роки.

хто може офіційно працювати після виходу на пенсію

Якщо людина не нагромадила необхідного страхового стажу, можливі два варіанти:

  1. Пенсія у 63 роки. Якщо на момент досягнення 60 років страховий стаж становить від 20 до 30 років (у 2023 році), пенсія може бути призначена у 63 роки. Вимоги до стажу також поступово збільшуватимуться, і до 2028 року буде потрібно від 25 до 35 років стажу для виходу на пенсію у 63 роки.

  2. Пенсія у 65 років. Якщо на момент досягнення 60 років страховий стаж становить від 15 до 20 років (2023 року), пенсія може бути призначена у 65 років. До 2028 року потрібно від 15 до 25 років стажу для виходу на пенсію у 65 років.

Існують також спеціальні умови виходу на пенсію для окремих категорій працівників як:

  1. Працівники, зайняті на шкідливих та важких роботах.

  2. Учасники бойових дій.

  3. Люди із особливими заслугами перед Україною.

  4. Інваліди, діти-інваліди та особи, які доглядають їх.

Ці категорії можуть мати право на достроковий вихід на пенсію чи додаткові пенсійні пільги. Після закінчення війни ситуація, звичайно, в цьому плані теж може змінитися.

Чи можуть пенсіонери працювати після виходу на пенсію?

В Україні вік виходу на пенсію становить 60 років для чоловіків та жінок, при цьому потрібна наявність певного трудового стажу. Для тих, хто не накопичив достатнього стажу, передбачено варіанти виходу на пенсію у 63 або 65 років залежно від накопиченого стажу. Виходячи із цього закону, в Україні пенсіонери мають право працювати після виходу на пенсію, і це регулюється законодавством, включаючи Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

хто не може працювати після виходу на пенсію

Загалом пенсіонери мають право продовжувати працювати після виходу на пенсію. Роботодавець не може відмовити у прийомі на роботу або звільнити пенсіонера лише на підставі його пенсійного статусу. Принаймні так мало бути в рамках закону. І цього закон визначає будь-яку пенсію (за віком, інвалідністю, вислугою років тощо). Тобто такий пенсіонер має право працювати у будь-якому випадку.

Окрему увагу варто приділити суміщенню пенсії та заробітку. Пенсіонери можуть поєднувати отримання пенсії із заробітною платою. Пенсіонери, які працюють, продовжують отримувати свою пенсію в повному обсязі, за винятком деяких категорій пенсіонерів, для яких можуть бути передбачені обмеження (наприклад, для держслужбовців). Ось їм влаштовуватися на ще одну роботу після виходу на пенсію не можна.

чи можна працювати після виходу на пенсію

Для цього обов'язково проводиться перерахунок пенсії. Якщо пенсіонер продовжує працювати та накопичує додатковий стаж, він має право на перерахунок пенсії. Перерахунок пенсії проводиться кожні два роки на підставі додатково накопиченого стажу та зарплати.

Кому працювати на пенсії не можна?

Є й свої винятки у такому разі. Насамперед йдеться про пенсіонерів, які були державними службовцями. Для деяких категорій пенсіонерів, таких як держслужбовці, судді, прокурори тощо, можуть бути запроваджені обмеження щодо отримання пенсії у повному обсязі під час продовження роботи на відповідних посадах. У таких випадках пенсіонеру може бути надано можливість вибору: або продовжувати працювати та отримувати зарплату, або припинити роботу та отримувати пенсію.

Окрему увагу варто приділити соціальним пенсіям. Пенсіонери, які отримують соціальні пенсії (наприклад, пенсії з інвалідності для осіб, які не мають достатнього стажу), також можуть працювати, але це може вплинути на розмір їхньої соціальної допомоги. В цьому випадку вік зазвичай ще не пенсійний, адже статус інвалідності може набути і дівчина чи чоловік.

чи можна отримувати пенсію за інвалідністю та працювати

Виходячи з цього, пенсіонери в Україні мають право працювати після виходу на пенсію, і це не впливає на їхнє право отримувати пенсію в повному обсязі. Вони можуть поєднувати пенсію із заробітною платою, а також мають можливість перерахунку пенсії на підставі додаткового стажу та заробітку. Однак для деяких категорій пенсіонерів можуть існувати обмеження щодо суміщення пенсії та заробітку.

Читайте також