МВФ озвучили базовий та негативний сценарій термінів завершення війни та наслідків для економіки України

МВФ оновив сценарій для України: війна стане більш інтенсивною

Міжнародний валютний фонд оновив базовий та негативний сценарій для України, зазначається в Меморандумі з МВФ.

Згідно з негативним сценарієм, посилення інтенсивності війни призведе до шоку для економіки, який розпочнеться у другому кварталі цього року.

"Згідно з політикою МВФ щодо кредитування в умовах виключно високої невизначеності, персонал оновив сценарій погіршення ситуації, ґрунтуючись на припущенні, що у 2025 році війна буде більш інтенсивною", - йдеться в документі.

Відповідно до негативного сценарію, війна завершиться до кінця 2025 року, порівняно з кінцем 2024 року, як це передбачалося в базовому сценарії. Інтенсивність війни призведе до різкого зниження реального ВВП на 4% у 2024 році та нульового зростання у 2025 році.

Очікування МВФ щодо падіння економіки у негативному сценарії покращилися, а саме, Фонд очікує падіння ВВП на 4% у порівнянні зі 5% в грудні 2023 року.

У негативному сценарії, інфляція очікується на рівні 10% у 2024 році та 8,5% у 2025 році. Сукупний дефіцит фінансування оцінюється на 140,6 мільярда доларів, що на 19 мільярдів доларів більше, ніж у базовому сценарії на період з 2023 по 2027 роки.

Базовий сценарій МВФ залишився практично без змін, з мінімальними корекціями в інфляції. Війна, згідно з негативним сценарієм, вплине на настрої домогосподарств, повернення мігрантів та пошкодить інфраструктуру.

Результатом високих потреб в обороні і зниження економічної активності буде збільшення бюджетного дефіциту в 2024-2025 роках, з подальшим поліпшенням поступово. Дисбаланси на валютному ринку збережуться довше, враховуючи погіршення показників експорту. Раніше було схвалено транш для України на 880 мільйонів доларів.