МВС виявило підрозділ, що використовує російські відеокамери

МВС перевірило системи відеоспостереження на наявність російського програмного забезпечення

Міністерство внутрішніх справ України провело внутрішню перевірку камер відеоспостереження, які використовуються підрозділами МВС. Розслідування «Схем» виявило, що по всій країні встановлені камери з російським програмним забезпеченням Trassir. За результатами перевірки, МВС виявило, що один регіональний підрозділ використовує це ПЗ, але пристрої працюють локально і не мають доступу до мережі.

"Пристрої працюють локально та не мають доступу до загальної мережі, що зменшує ризик витоку даних", - заявили у МВС.

Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко зазначив, що перевірка стосувалася камер відеоспостереження, які використовують різні підрозділи МВС, включаючи поліцію, прикордонну службу, гвардію та інші. Результати перевірки показали, що МВС майже не використовує російське ПЗ Trassir. Хоча один регіональний підрозділ використовував його з 2014 року, МВС рекомендує його замінити.

"Наразі, під час війни, неможливо повністю замінити системи відеоспостереження з російським ПЗ, оскільки це потребує великих коштів. Проте, якщо використовується Trassir, необхідно дотримуватись заходів безпеки", - підкреслив Тимченко.

Також заступник міністра зазначив, що системи фіксації, які адмініструє МВС, використовують українське та китайське ПЗ.

Розслідування "Схем" також показало, що відео з камер російського виробника TRASSIR/DSSL потрапляє на сервери в Москві перед тим, як з'являтися на пристроях споживача. МВС заявило, що перевірить цю інформацію.