На боці ЗСУ воюють колумбійські військові – AP

Колумбійські військові, які мають великий досвід у боротьбі з наркокартелями та повстанськими групами, долучаються до бойових дій на боці українських збройних сил. Згідно з інформацією від AP, щороку понад 10 000 колумбійських військовослужбовців завершують службу, і деякі з них вирішують продовжити кар'єру за кордоном, долучившись до українських збройних сил.

У порівнянні з Колумбією, українські військові мають значно більшу заробітну плату. Капралам в Колумбії платять близько $400 на місяць, тоді як українські військові отримують щомісячну зарплату до $3300, залежно від звання та виду служби. Вони також мають право на отримання до $28 660 у разі поранення та компенсацію в розмірі 400 000 доларів США для сімей загиблих у бойових діях військових.

"Відставні колумбійські військовослужбовці почали активно шукати можливості для роботи за кордоном вже на початку 2000-х років. Багато з них знаходили контракти з американськими приватними військовими підрядниками або пропонували свої послуги в різних країнах, включаючи Об'єднані Арабські Емірати та Ємен. Наразі деякі з цих ветеранів вирішили приєднатись до українських збройних сил для захисту України від російської агресії", - розповідають журналісти.

У Колумбії інформація про набір до української армії поширюється переважно через соціальні мережі, такі як TikTok або WhatsApp. Деякі волонтери, які уже воюють в Україні, діляться інформацією про процес набору на цих платформах.

Джерело: ZN.UA