На Європу чекає нова кліматична катастрофа: британські учені з'ясували причину

На зображенні - дослідники в лабораторії
На зображенні - дослідники в лабораторії

Науковці з Університетського коледжу Лондона провели дослідження та встановили, що тепла течія Гольфстрім, яка переносяться через Атлантичний океан від північноамериканського узбережжя до Європи, може дуже сильно змінитися внаслідок глобального потепління. Це може призвести до зниження температури в Європі на 15 °C. За словами провідного дослідника, доктора Джека Уортона, якщо вітри стануть слабкішими, Гольфстрім може послабитися, що змінить клімат в Європі.

Раніше проведені дослідження вже вказували на послаблення океанічних течій, які впливають на клімат нашої планети. Це хвилює вчених, оскільки океан переносить величезну кількість тепла. Зміна сили океанських течій може змінити розподіл тепла в океані, а це в свою чергу впливає на клімат і погоду, пояснив професор Девід Торналлі, співавтор дослідження.

Гольфстрім є однією з частин Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції (AMOC), яка складається з великої мережі течій, що переносять гарячу воду по всій земній кулі. За допомогою вимірювань та фізичних даних, науковці встановили, що Гольфстрім був значно сильнішим і швидшим під час останнього льодовикового періоду. Він продовжував переносити багато тепла на північ, навіть при тому, що решта планети була значно холоднішою.

Ці зміни в океанських течіях мають серйозний вплив на клімат і погоду у Європі. Вже зараз спеки стають дедалі більш поширеними і це має негативний вплив на туризм. Через рекордні хвилі спеки та лісові пожежі, відвідування теплих країн Середземномор'я зменшилося в 2023 році. Туристи змушені зустрічатись з цікавим вибором, оскільки нелегко знайти місце, де можна насолоджуватись спекою та сонячними пляжами.

Читайте також